ßßß Cookit - przepis na Szparagi zapiekane w folii

Szparagi zapiekane w folii

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nigdy nie próbowałam szparagów i postanowiłam to wreszcie zmienić. Kupiłam nawet dwa pęczki - jeden białych i jeden zielonych, ponieważ jestem ciekawa czy jest jakaś różnica w smaku pomiędzy nimi. Jeśli chodzi o moje pierwsze wrażenia... to niestety chyba nie będzie moje ulubione warzywo (na razie próbowałam zielone). W szparagach nie wyczuwam jakiegoś charakterystycznego smaku, który miał by mnie zatrzymać na dłużej, ale może po prostu je źle przyrządziłam....
Składniki:
pęczek szparagów białych lub zielonych (18 sztuk)
6 plasterków szynki włoskiej
masło
sól
Lista zakupów.
Szparagi myjemy, obieramy (w przypadku białych szparagów), odcinamy zdrewniałe końcówki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Trzy szparagi zawijamy w plasterek szynki włoskiej, "zawiniątko" kładziemy następnie na przygotowany pasek folii aluminiowej (jeden pasek na 3 szparagi), lekko solimy, a także na każdą porcję dodajemy ok. jedną łyżeczkę masła i następnie zawijamy w folię.
Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło:http://www.kulinarnyantytalent.pl/2013/05/szparagi-zapiekane-w-folii.html