Wykonanie
Nigdy nie próbowałam
szparagów i postanowiłam to wreszcie zmienić. Kupiłam nawet dwa pęczki - jeden białych i jeden zielonych, ponieważ jestem ciekawa czy jest jakaś różnica w smaku pomiędzy nimi. Jeśli chodzi o moje pierwsze wrażenia... to niestety chyba nie będzie moje ulubione warzywo (na razie próbowałam zielone). W szparagach nie wyczuwam jakiegoś charakterystycznego smaku, który miał by mnie zatrzymać na dłużej, ale może po prostu je źle przyrządziłam....
Składniki:pęczek
szparagów białych lub zielonych (18 sztuk)6 plasterków
szynki włoskiej
masłosólLista zakupów.
Szparagi myjemy, obieramy (w przypadku białych
szparagów), odcinamy zdrewniałe końcówki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Trzy
szparagi zawijamy w plasterek
szynki włoskiej, "zawiniątko" kładziemy następnie na przygotowany pasek folii aluminiowej (jeden pasek na 3
szparagi), lekko solimy, a także na każdą porcję dodajemy ok. jedną łyżeczkę
masła i następnie zawijamy w folię.Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.