ßßß
... crostini z kurkami sprawdzą się na każdym przyjęciu
Składniki:2 małe bagietkioliwa z oliwek200 g świeżych kurek2 łyżki masła1/2 średniej cebuli1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzumała szczypta solizioła włoskie (mieszanka przypraw) w młynku1 łyżka śmietanki 10%około 3-4 łyżki startego na grubych oczkach sera typu Goudaidealnie smakują z czeskim pilsneremPrzygotowanie:Bagietki tniemy skośnie na małe kromeczki (na przysłowiowy "jeden kęs") grubości około 1 cm. Następnie skrapiamy nasze małe kanapeczki oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku (200 stopni około 6-7 minut) lub tosterze do pożądanej chrupkości ( u mnie ze względu na indywidualne upodobania część crostini jest bardziej, a część mniej dopieczona). **Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, smażymy do lekkiego zarumienienia.Kurki tniemy w kostkę. Dorzucamy do cebulki i smażmy na większym ogniu około 3-4 minuty w celu odparowania jak największej ilości wody. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy łyżkę śmietanki 10% i przyprawy - ostrą paprykę, pieprz, sól i zioła włoskie (3 przekręcenia młynka), mieszamy co jakiś czas. "Smażymy" tak nasze kurki z 3-4 minuty. Na koniec próbujemy czy odpowiadają nam w smaku.Na przygotowane crostini wykładamy po łyżeczce "farszu" grzybowego. Następnie każdą kromeczkę posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.Blachę z crostini wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy wyłącznie do stopienia sera. Wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy, najlepiej w towarzystwie zimnego czeskiego pilsnera.
* przepis i pomysł na przygotowania własny; o istnieniu crostini dowiedziałam się od znajomej Włoszki** do oliwy z oliwek, którą skrapiamy nasze małe kromeczki możemy dodać odrobinę startego czosnku, dzięki temu jeszcze bardziej wzbogacimy ich smak. Ze względu na to, że obecnie nie mogę używać czosnku pominęłam ten krok.Smacznego