ßßß Cookit - przepis na Grzybowe crostini w pikantnej wersji podane z czeskim pilsnerem

Grzybowe crostini w pikantnej wersji podane z czeskim pilsnerem

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na smaczną przystawkę/przekąskę, która zrobiła kiedyś furorę wśród moich kolegów. Poproszono mnie, abym przygotowała jakieś smakołyki na mecz idealne do czeskiego piwa. A że moi koledzy wprost uwielbiali zajadać się do piwa marynowanymi opinkami, postanowiłam zrobić coś z grzybami w roli głównej. W tamtym czasie posiadałam spory zapas kurek i... tak powstały moje szybkie grzybowe crostini. W opinii kolegów - "najlepsze jakie jedli". Te chrupkie grzybowe kanapeczki znikły bardzo szybko, a cały wieczór piłkarski udał się wspaniale. Dziś dzielę się z Wami moimi szybkimi grzybowymi crostini w pikantnej wersji. Spróbujcie, bo warto. Wasi Panowie na pewno będą zadowoleni.
... crostini z kurkami sprawdzą się na każdym przyjęciu
Składniki:
2 małe bagietki
oliwa z oliwek
200 g świeżych kurek
2 łyżki masła
1/2 średniej cebuli
1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
mała szczypta soli
zioła włoskie (mieszanka przypraw) w młynku
1 łyżka śmietanki 10%
około 3-4 łyżki startego na grubych oczkach sera typu Gouda
idealnie smakują z czeskim pilsnerem
Przygotowanie:
Bagietki tniemy skośnie na małe kromeczki (na przysłowiowy "jeden kęs") grubości około 1 cm. Następnie skrapiamy nasze małe kanapeczki oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku (200 stopni około 6-7 minut) lub tosterze do pożądanej chrupkości ( u mnie ze względu na indywidualne upodobania część crostini jest bardziej, a część mniej dopieczona). **
Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, smażymy do lekkiego zarumienienia.
Kurki tniemy w kostkę. Dorzucamy do cebulki i smażmy na większym ogniu około 3-4 minuty w celu odparowania jak największej ilości wody. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy łyżkę śmietanki 10% i przyprawy - ostrą paprykę, pieprz, sól i zioła włoskie (3 przekręcenia młynka), mieszamy co jakiś czas. "Smażymy" tak nasze kurki z 3-4 minuty. Na koniec próbujemy czy odpowiadają nam w smaku.
Na przygotowane crostini wykładamy po łyżeczce "farszu" grzybowego. Następnie każdą kromeczkę posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.
Blachę z crostini wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy wyłącznie do stopienia sera. Wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy, najlepiej w towarzystwie zimnego czeskiego pilsnera.
* przepis i pomysł na przygotowania własny; o istnieniu crostini dowiedziałam się od znajomej Włoszki
** do oliwy z oliwek, którą skrapiamy nasze małe kromeczki możemy dodać odrobinę startego czosnku, dzięki temu jeszcze bardziej wzbogacimy ich smak. Ze względu na to, że obecnie nie mogę używać czosnku pominęłam ten krok.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/08/Grzybowe-crostini-w-pikantnej-wersji-podane-z.html