Wykonanie
Woda to główny składnik ciała człowieka, średnio stanowi ok. 60%. W ciele mężczyzn procentowa zawartość
wody jest większa niż w ciele kobiet, także z
wiekiem ta zawartość maleje (jako niemowlęta cieszymy się 75% zawartością
wody, w wieku dorosłym 60%, zaś w podeszłym wieku
woda stanowi ok. 50% masy ciała). Bez
wody bylibyśmy tylko wyschniętą masą niezdolną do funkcjonowania,
woda jest równie ważna dla zdrowia jak tlen. Im mniejsza beztłuszczowa masa ciała tym mniejsza zawartość
wody. Organizm człowieka nie potrafi magazynować większych ilości
wody, dlatego musi być dostarczana regularnie, żeby mógł funkcjonować prawidłowo.
Po co nam woda?
Woda w organizmie spełnia wiele ważnych funkcji - jest materiałem do budowy tkanek i komórek (stanowi 75% masy mózgu, a także
mięśni), jest rozpuszczalnikiem dla wielu składników i stanowi środowisko dla procesów zachodzących w ciele człowieka.
Woda jest niezbędna do prawidłowego procesu trawienia - już w jamie ustnej pozwala na formowanie kęsów, umożliwia przesuwanie jedzenia w przewodzie pokarmowym i zapewnia właściwe działanie enzymów trawiennych.
Woda reguluje temperaturę ciała - w sytuacjach kiedy na zewnątrz jest bardzo gorąco albo podczas dużego zużywania energii czy gorączki, gruczoły
potowe wydzielają zwiększone ilości
potu, który paruje, aby schłodzić ciało i obniżyć jego temperaturę.Ile należy pić wody?Zgodnie z zaleceniami WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) ilość spożywanej dziennie
wody powinna wynosić 30ml na 1 kilogram masy ciała. Czyli prostym rachunkiem osoba o wadze 100kg powinna wypijać 3 litry
wody. Taki poziom pokrywa zapotrzebowanie dla wszystkich dorosłych, dobrze odżywionych osób zdrowych. Indywidualne zapotrzebowanie może być bardzo zróżnicowane. Dzieci w wieku 1-3 lat powinny wypijać 1300ml
wody, dziewczynki w okresie dojrzewania (16-18 lat) 2300ml, chłopcy (16-18lat) 3300ml.Zapotrzebowanie na
wodę wzrasta także w zależności od temperatury: przy podwyższonej temperaturze i zmniejszonej wilgotności powietrza tracimy
wodę z
potem, zaś przy niskiej temperaturze organizm wydatkuje więcej energii w celu ogrzania i uniesienia cięższej odzieży i grubych butów. Przebywanie na dużych wysokościach także wzmaga straty
wody, w takich warunkach także należy zwiększyć jej spożycie. Bezwzględnie podczas odchudzania oraz zwiększonej aktywności fizycznej należy zadbać o odpowiednią ilość wypijanej
wody i wypijać nawet 40ml na kg masy ciała dziennie.Do dziennej normy płynów można zaliczyć też
herbatki ziołowe i
soki warzywne, szczególnie polecam je osobom, które mają wrażenie, że
woda po prostu przez nie "przelatuje". Nie wliczamy natomiast
herbaty,
kawy,
alkoholu ani słodkich
napojów (tym bardziej gazowanych!) - odwadniają organizm i mogą powodować utratę wartościowych składników pokarmowych. Źródłem
wody mogą być też
owoce składające się z niej w 90-95% - na przykład
arbuz.Za mało
wody..Niedostateczna ilość wypijanej
wody może prowadzić do odwodnienia. Nawet niewielki niedobór
wody (2-3% masy ciała) obniża wydolność fizyczną, niedobór wynoszący 5-8% powoduje nasilenie niewydolności fizycznej oraz psychicznej, zaś niedobór wynoszący 20% może doprowadzić nawet do śmierci. Odwodnienie może prowadzić do
bóli i zawrotów głowy, zaburzeń
mowy, zaburzeń rytmu
serca, zmian ciśnienia
krwi, zaparć, zaburzeń wydalania moczu, suchości skóry i śluzówek i spadku masy ciała. Niebezpieczne jest także przewlekłe niewielkie odwodnienie, które nie powoduje szybkich i bezpośrednich skutków, ale z czasem może prowadzić do ciągłej suchości skóry i śluzówek, związanym z tym zakażeń, zaparć czy zaburzeń układu krążenia.Za dużo
wody..We wszystkim najważniejszy jest umiar, nadmiar
wody także może szkodzić. U osób zdrowych skutki z powodu nadmiernego spożycia
wody występują niezwykle rzadko, gdyż organizm stara się na bieżąco wydalać nadmiar płynów, by utrzymać odpowiedni bilans. Niepożądane skutki mogą się pojawić przy wypiciu większych ilości
wody na raz (nerki mogą maksymalnie wydalić od 600 do 1200ml
wody w ciągu godziny). Kiedyś słyszałam, że wypicie na raz 7 litrów
wody może nawet zabić, ale kto dałby radę tyle pochłonąć. Nadmiar
wody może prowadzić do osłabienia, nudności, wymiotów, braku apetytu czy obniżenia ciśnienia
krwi, ale jak już wcześniej zaznaczyłam występuje niezwykle rzadko.Jaką pić wodę?Najnowsze badania wykazują, że najlepiej pić naturalną
wodę mineralną średniozmineralizowaną - to znaczy taką, która w swoim składzie ma od 500 do 1500 mg minerałów na litr
wody (Aqua Minerale, Cisowianka, Kinga Pienińska, Nałęczowianka). Na rynku możemy znaleźć także
wody niskozmineralizowane (zawierają poniżej 500mg minerałów na litr, np. Kropla Beskidu,
Żywiec Zdrój) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500mg na litr, np. Krynica Minerale, Muszyna Zdrój, Muszynianka, Piwniczanka). Ponieważ zbyt wysokie stężenie niektórych składników mineralnych może być szkodliwe dla zdrowia (np. duża zawartość
sodu może być przyczyną nadciśnienia), warto wybierać
wodę o średniej wartości minerałów (w myśl zasady, co za dużo co niezdrowo, żeby nie "przedobrzyć"). Z
wodami mineralnymi nie należy mylić popularnych wód źródlanych i stołowych, bo chociaż na etykietach często mają wypisane składniki mineralne, to jest ich tak mało, że nie mają żadnego znaczenia dla organizmu człowieka. Nadają się jedynie do gaszenia pragnienia i nawadniania organizmu, ale nie dostarczają żadnych cennych minerałów. Są jeszcze
wody lecznicze, te posiadają w swoim składzie bardzo wysoki poziom minerałów (nawet powyżej 4000mg na litr) i uważam, że te powinno się spożywać jedynie po konsultacji z lekarzem (np. moja babcia
pije regularnie Słotwinkę, któr a leczy przewlekłe nieżyty przewodu pokarmowego, choroby z niedoboru magnezu: nerwice, stany stresowe; pomaga usuwać metale ciężkie z organizm u).
Mitem jest, że należy stanowczo unikać
wody gazowanej. W określonych przypadkach (np. nadkwasocie czy zaburzeniach trawienia) twierdzenie to może
mieć uzasadnienie medyczne, lecz dla zdrowych ludzi
woda gazowana może być bardziej orzeźwiająca i nie mniej zdrowa od niegazowanej. Jest to bardziej kwestia gustu.
Na koniec
powiem jeszcze słówko o wodach
smakowych - wiele osób się chwali, że nie
pije już coli, a
pije zamiast tego
wodę truskawkową. Prawdę mówiąc, te
wody to
napoje słodzone
cukrem, z dodatkiem sztucznego aromatu i odrobiny witaminy C, więc darujmy sobie sklepowe
wody smakowe. Polecam do średniozmineralizowanej
wody mineralnej dodać plasterek
cytryny, albo kilka listków
mięty - pysznie,
smakowo i zdrowo.Na zdrowie!