Wykonanie
Ile
razy tak macie, że chcecie rozpocząć dzień od słodkości? Uwielbiam śniadania z
jajkiem, ale jeszcze bardziej lubię te w wersji na słodko ze świeżymi
owocami sezonowymi lub domowymi
konfiturami. Jako, że sezon na
maliny ciągle trwa postanowiłam go wykorzystać i przygotowałam szybki i prosty mus malinowy. Podałam go z pachnącymi i gorącymi bułeczkami drożdżowymi z patelni. Od razu poczułam się jak dziecko, a mój dzień stał się piękniejszy. I nie piszę tego ze względu na dużą dawkę
cukru we
krwi, podany przepis zawierają go niewiele. Nie licząc rzecz jasna fruktozy z
owoców.

Składniki na placuszki
drożdżowe1,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1 plaska łyżeczka suchych
drożdży2 małe
jajka100 ml delikatnie podgrzanego
mleka1 łyżka roztopionego
masła1 łyżeczka
brązowego cukruszczypta
soliolej do smażeniaSkładniki na mus malinowy200 g
malin1 łyżeczka
cukru brązowegoPrzepis na placuszki
drożdżowe z musem
malinowymDo miski przesypują
mąkę i łączę ją z pozostałymi suchymi składnikami:
drożdżami,
cukrem i
solą. Do ciepłego
mleka wbijam dwa
jajka i dokładnie mieszam. Następnie dodaję roztopione w rondelku
masła. Łączę suche i mokre składniki i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.W międzyczasie przekładam
maliny do rondelka i posypują je
cukrem. Nastawiam gaz pod garnkiem na minimum. Podgrzewam przez kilka minut aż
maliny zaczną puszczać sok a
cukier zacznie się rozpuszczać. Następnie mieszam do momentu aż
owoce się rozpadną i
zrobi się z nich mus. Można przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek, niemniej ja lubię wersję „chrupiącą”
między zębami.Podczas gdy mus malinowy chłodzi się w lodówce ja wracam do
ciasta drożdżowego. Rozgrzewam na patelni kilka kropli
oleju. Gdy patelnia jest gorąca wykładam na nią ciasto, formując duże placuszki. Skręcam gaz do minimum i przykrywam patelnię. Smażę (a właściwie duszę) placuszki przez 3-4 minut z każdej strony, uważając, aby się nie przypaliły. Powinny być delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.Podaję z przygotowanym wcześniej musem
malinowym i świeżymi sezonowymi
owocami.