ßßß
Składniki na placuszki drożdżowe1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1 plaska łyżeczka suchych drożdży2 małe jajka100 ml delikatnie podgrzanego mleka1 łyżka roztopionego masła1 łyżeczka brązowego cukruszczypta soliolej do smażeniaSkładniki na mus malinowy200 g malin1 łyżeczka cukru brązowegoPrzepis na placuszki drożdżowe z musem malinowymDo miski przesypują mąkę i łączę ją z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, cukrem i solą. Do ciepłego mleka wbijam dwa jajka i dokładnie mieszam. Następnie dodaję roztopione w rondelku masła. Łączę suche i mokre składniki i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.W międzyczasie przekładam maliny do rondelka i posypują je cukrem. Nastawiam gaz pod garnkiem na minimum. Podgrzewam przez kilka minut aż maliny zaczną puszczać sok a cukier zacznie się rozpuszczać. Następnie mieszam do momentu aż owoce się rozpadną i zrobi się z nich mus. Można przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek, niemniej ja lubię wersję „chrupiącą” między zębami.Podczas gdy mus malinowy chłodzi się w lodówce ja wracam do ciasta drożdżowego. Rozgrzewam na patelni kilka kropli oleju. Gdy patelnia jest gorąca wykładam na nią ciasto, formując duże placuszki. Skręcam gaz do minimum i przykrywam patelnię. Smażę (a właściwie duszę) placuszki przez 3-4 minut z każdej strony, uważając, aby się nie przypaliły. Powinny być delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.Podaję z przygotowanym wcześniej musem malinowym i świeżymi sezonowymi owocami.