ßßß Cookit - przepis na Słodkie śniadanie

Słodkie śniadanie

nazwa

Wykonanie

Ile razy tak macie, że chcecie rozpocząć dzień od słodkości? Uwielbiam śniadania z jajkiem, ale jeszcze bardziej lubię te w wersji na słodko ze świeżymi owocami sezonowymi lub domowymi konfiturami. Jako, że sezon na maliny ciągle trwa postanowiłam go wykorzystać i przygotowałam szybki i prosty mus malinowy. Podałam go z pachnącymi i gorącymi bułeczkami drożdżowymi z patelni. Od razu poczułam się jak dziecko, a mój dzień stał się piękniejszy. I nie piszę tego ze względu na dużą dawkę cukru we krwi, podany przepis zawierają go niewiele. Nie licząc rzecz jasna fruktozy z owoców.
Składniki na placuszki drożdżowe
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 plaska łyżeczka suchych drożdży
2 małe jajka
100 ml delikatnie podgrzanego mleka
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki na mus malinowy
200 g malin
1 łyżeczka cukru brązowego
Przepis na placuszki drożdżowe z musem malinowym
Do miski przesypują mąkę i łączę ją z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, cukrem i solą. Do ciepłego mleka wbijam dwa jajka i dokładnie mieszam. Następnie dodaję roztopione w rondelku masła. Łączę suche i mokre składniki i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przekładam maliny do rondelka i posypują je cukrem. Nastawiam gaz pod garnkiem na minimum. Podgrzewam przez kilka minut aż maliny zaczną puszczać sok a cukier zacznie się rozpuszczać. Następnie mieszam do momentu aż owoce się rozpadną i zrobi się z nich mus. Można przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek, niemniej ja lubię wersję „chrupiącą” między zębami.
Podczas gdy mus malinowy chłodzi się w lodówce ja wracam do ciasta drożdżowego. Rozgrzewam na patelni kilka kropli oleju. Gdy patelnia jest gorąca wykładam na nią ciasto, formując duże placuszki. Skręcam gaz do minimum i przykrywam patelnię. Smażę (a właściwie duszę) placuszki przez 3-4 minut z każdej strony, uważając, aby się nie przypaliły. Powinny być delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Podaję z przygotowanym wcześniej musem malinowym i świeżymi sezonowymi owocami.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/08/slodkie-sniadanie-czyli-placuszki-drozdzowe-z-musem-malinowym