Wykonanie
W tym tygodniu gotuję wyłącznie dla siebie, a to oznacza, że
będę żywić się głównie
sałatkami. Niestety nie lubię gotować dla jednej osoby, ponieważ zwykle nie zjadam wszystkiego i muszę dzielić dania na kilka dni. Wiadomo – odgrzewane nie smakuje już tak dobrze.Kilka dni temu trafiłam w sklepie na
zieloną soczewicę. Produkt ten nigdy nie gościł w mojej kuchni, więc postanowiłam wreszcie odkryć nieznane. Na dzisiejszy lunch w pracy przygotowałam
sałatkę z
soczewicą w roli głównej. Wyszło zaskakująco smacznie.

Przepis na
sałatkę z
soczewicySkładniki na 1 porcję:1/4 szklanki suszonej
soczewicypomidorkawałek papai
ser feta z
mleka owczegokopereksól morskaświeżo mielony
pieprzolej lnianyPrzygotowanie:
Soczewicę gotuję przez 20 minut na małym ogniu. Nie
solę jej w trakcie gotowania, ponieważ
będę doprawiać na końcu oraz dodawać słony
ser. Odcedzam
soczewicę i płuczę pod bieżącą
wodą. Po przestudzeniu przekładam do pojemnika na drugie śniadanie i dodaję pozostałe składniki.
Pomidora i
papaję kroję w dużą kostkę, a
fetę kruszę palcami. Posypuję odrobiną
koperku, doprawiam do smaku i skraplam
olejem lnianym – ma bardzo charakterystyczny lekko
orzechowy smak, więc świetnie komponuje się ze słodką
papają i słonym
serem.