Wykonanie
Jednym ze smaków dzieciństwa jaki pamiętam była
kasza manna polana domowym
sokiem jagodowym. Moja siostra jej nienawidziła, ja natomiast uwielbiałam. Słodko kwaśna
kasza była tak gęsta, że mogłam ją kroić na kawałki. Nie
jadłam jej chyba kilkanaście lat. Jakiś czas temu zatęskniłam za tym smakiem i podczas zakupów nabyłam opakowanie
manny. Niestety nie przygotowałam w tym roku
soku jagodowego, dlatego musiałam poszukać kilku innych sposobów na ubarwienie jej smaku. Poniżej znajdziecie trzy zupełnie różne oblicza
kaszy manny.Jak ugotować
kaszę mannę?Gotowanie
kaszy manny jest zasadniczo bardzo łatwe i trzeba poświęcić na to tylko kilka minut. Zasady są następujące (1 porcja):Odmierzam 1/2 szklanki
mleka i wlewam do rondelka.Do
mleka dosypuję 1/4 szklanki
kaszy. Przy takich proporcje
kasza będzie
mieć lekko płynną konsystencję. Jeżeli wolicie gęstą należy wsypać więcej
kaszy.Dodaję
miód i ulubione dodatki, np.
rodzynki,
kakao czy
wiórki kokosowe. Zasadniczo nadaje się każdy rodzaj dodatku, łącznie ze świeżymi
owocami.Podgrzewam całość na małym ogniu ciągle mieszając.
Kasza manna z wiórkami kokosowymi i
konfiturą jabłkową
Kasza manna z
makiem i
papają
Kakaowa kasza manna z
mango