ßßß Cookit - przepis na Kasza manna na trzy sposoby – smak dzieciństwa powraca

Kasza manna na trzy sposoby – smak dzieciństwa powraca

nazwa

Wykonanie

Jednym ze smaków dzieciństwa jaki pamiętam była kasza manna polana domowym sokiem jagodowym. Moja siostra jej nienawidziła, ja natomiast uwielbiałam. Słodko kwaśna kasza była tak gęsta, że mogłam ją kroić na kawałki. Nie jadłam jej chyba kilkanaście lat. Jakiś czas temu zatęskniłam za tym smakiem i podczas zakupów nabyłam opakowanie manny. Niestety nie przygotowałam w tym roku soku jagodowego, dlatego musiałam poszukać kilku innych sposobów na ubarwienie jej smaku. Poniżej znajdziecie trzy zupełnie różne oblicza kaszy manny.
Jak ugotować kaszę mannę?
Gotowanie kaszy manny jest zasadniczo bardzo łatwe i trzeba poświęcić na to tylko kilka minut. Zasady są następujące (1 porcja):
Odmierzam 1/2 szklanki mleka i wlewam do rondelka.
Do mleka dosypuję 1/4 szklanki kaszy. Przy takich proporcje kasza będzie mieć lekko płynną konsystencję. Jeżeli wolicie gęstą należy wsypać więcej kaszy.
Dodaję miód i ulubione dodatki, np. rodzynki, kakao czy wiórki kokosowe. Zasadniczo nadaje się każdy rodzaj dodatku, łącznie ze świeżymi owocami.
Podgrzewam całość na małym ogniu ciągle mieszając.
Kasza manna z wiórkami kokosowymi i konfiturą jabłkową
Kasza manna z makiem i papają
Kakaowa kasza manna z mango
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/kasza-manna-na-trzy-sposoby-smak-dziecinstwa-powraca