ßßß
Ciasto na pizze:1 szklanka mąki pszennej1/4 opakowania suchych drożdży1/4 szklanki ciepłej wody1/2 łyżeczki papryki słodkiej1/2 łyżeczki cukruszczypta soliFarsz na pizze:2 pomidoryser pleśniowy typu camembert z pieprzem100 g łososia wędzonego na zimno w plasterkach1 cebula szalotka1/4 łyżeczki słodkiej papryki wędzonejPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto mieszam ze sobą i zagniatam ręką przez kilka minut. Ciasto powinno być sprężyste i nie przyklejać się do ręki. Rozwałkowuję ciasto bezpośrednio na blaszce do pieczenia pizzy, nakrywam szmatką i odstawiać na kilka minut w ciepłe miejsce.Pomidory kroję w drobną kostkę, przekładam do miseczki i posypuję odrobiną soli, aby puściły wodę. Cebulę kroję w krążki i układam na pizzy. Następnie równomiernie układam odciśnięte pomidory i porwanego na kawałki łososia. Na koniec dodaję drobno pokrojony camembert i plasterki figi. Całość posypuję papryką wędzoną. Piekę w temperaturze 185 stopni przez ok 20 minut, na ostatnie 3 minuty włączam termoobieg. Smacznego… omniom mniom mniom!