Wykonanie
O tym, że jest niedzielne przedpołudnie przypomniał mi dzisiaj dźwięk tłuczonych kotletów
schabowych u sąsiadów. Niestety oznacza on ni mniej ni więcej, że nieubłaganie nadciągnął półmetek weekendu. Chcąc jak najbardziej opóźnić koniec niedzieli postanowiłam zrezygnować z tradycyjnego obiadu i na przekór przygotowałam pizzę – jedzenie przywołujące skojarzenie piątku.

Ciasto na pizze:1 szklanka
mąki pszennej1/4 opakowania suchych
drożdży1/4 szklanki ciepłej
wody1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
cukruszczypta
soliFarsz na pizze:2
pomidoryser pleśniowy typu
camembert z
pieprzem100 g
łososia wędzonego na zimno w plasterkach1
cebula szalotka1/4 łyżeczki
słodkiej papryki wędzonejPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto mieszam ze sobą i zagniatam ręką przez kilka minut. Ciasto powinno być sprężyste i nie przyklejać się do ręki. Rozwałkowuję ciasto bezpośrednio na blaszce do pieczenia pizzy, nakrywam szmatką i odstawiać na kilka minut w ciepłe miejsce.
Pomidory kroję w drobną kostkę, przekładam do miseczki i posypuję odrobiną
soli, aby puściły
wodę.
Cebulę kroję w krążki i układam na pizzy. Następnie równomiernie układam odciśnięte
pomidory i porwanego na kawałki
łososia. Na koniec dodaję drobno pokrojony
camembert i plasterki
figi. Całość posypuję
papryką wędzoną. Piekę w temperaturze 185 stopni przez ok 20 minut, na ostatnie 3 minuty włączam termoobieg. Smacznego… omniom mniom mniom!