Wykonanie
Zraz zawijany ze
schabu nadziewany smażoną
cebulą,
serem i
paprykąSkładniki (na 6 zrazów):– ok. 1 kg
schabu;– 30 dag
piersi z kurczaka;– 10 dag
żółtego sera;– ok. ½ strąka
papryki konserwowej;– 5 średniej wielkości
cebulek;–
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku;–
olej do smażenia.Przygotowanie:
Schab myjemy, kroimy na 6 równych części i rozbijamy.
Pierś z kurczaka również myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plastry i lekko rozbijamy.
Cebulkę kroimy w piórka i lekko podsmażamy w małej ilości
oleju.Na
schab układamy kolejno:
pierś z kurczaka, słupek
żółtego sera,
cebulkę i pasek
papryki konserwowej. Całość lekko solimy, przyprawiamy
pieprzem i sproszkowaną
papryką i zwijamy w ruloniki, które spinamy wykałaczkami.Tak przygotowane roladki umieszczamy na rozgrzanej patelni i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie podlewamy je
wodą (do połowy wysokości) i dusimy do miękkości na małym ogniu.Powstały podczas duszenia sos możemy „zatrzeć”
mąką i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego!