ßßß
Racuchy Babci Frani to pochodzący z Lubelszczyzny, bardzo stary, prosty i szybki w przygotowaniu przepis na klasyczne racuchy na zsiadłym mleku i sodzie. Wszystkie wnuki (a było ich ponad niemało, w tym Kozak) zajadały się racuchami, spędzając wakacje w podlubelskim Sługocinie.Składniki:75 dag mąki;2 całe jajka;1 i 1/2 łyżeczki sody (płaskie);4 łyżki cukru;opakowanie zsiadłego mleka (400 g);cukier waniliowy;szczypta soliolej rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:Sodę mieszamy ze zsiadłym mlekiem, aby się ,,wyburzyła”. Jajka rozmącamy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy, wlewamy wszystko na lekko osoloną mąkę i wyrabiamy ciasto.Z grubsza rozwałkowujemy placki, kładziemy na rozgrzany olej, rozciągamy palcami na grubość ok. 0,5 cm. Nie muszą być równe, daje to jeszcze lepszy efekt. Smażymy na rumiano z obu stron. Na patelnię nie wlewamy za dużo oleju, jedynie tylko tyle, by się zrumieniły bez przypalenia, a będą mniej kaloryczneZ tej porcji wychodzi ok. 20 sztuk.Zazwyczaj podaję je na ciepło z mlekiem do picia, ale smakują też dobrze z dżemem, np. z czarnej porzeczki lub dyniowym . Można też posypać je cukrem pudrem.Smacznego!