Wykonanie

Przepis na Calzone – Pierogi z ciasta do pizzy. Z ciasta do pizzy możemy przygotować nie tylko pizzę, ale także pierogi, które doskonale smakują zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Zobacz też: Podstawowy przepis na ciasto do pizzy .Farsz
mięsny:30 dag
szynki lub
kiełbasy20 dag
żółtego sera1 puszka
kukurydzy1 mały
koncentrat pomidorowyoreganoWędlinę kroimy w cienkie paski,
ser trzemy na tarce o grubych oczkach,
kukurydzę odsączamy z zalewy.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy talerzyka deserowego. Na każdej połowie koła rozsmarowujemy
koncentrat pomidorowy, układamy
szynkę kukurydzę,
starty ser i posypujemy
oregano. Sklejamy pieroga i pieczemy przez ok. 15 min. w temperaturze 200°C.Innym pomysłem może byś farsz
pieczarkowy:50 dag
pieczarek50 dag
cebuli,
sól pieprz,
olej do smażenia.
Pieczarki myjemy, kropimy w plasterki i smażymy na
oleju. Dodajemy pokrojona w półplasterki
cebulę i dalej smażymy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Po przestudzeniu nadziewamy pierogi .