Wykonanie
Golonka po pomorsku to może niezbyt dietetyczne, ale jakże smaczne danie obiadowe, sprawdzające się również na domowych imprezach. Można ją podawać z
pieczywem lub
ziemniakami, z dodatkiem zasmażanej
kapusty, z
musztardą, z tartym
chrzanem. Najważniejszy jest jednak dodatek sosu, powstałego podczas duszenia
golonki.Składniki:4
golonki wieprzowe (ja użyłam przednich, o wadze ok. 450g każda)1 opakowanie ziarenek
kminku1 mały słoiczek
koncentratu pomidorowegoprzyprawy:
Vegeta,
papryka słodka,
liść laurowy,
ziele angielskiesmalecwoda.Sposób przygotowania:
Golonki myjemy i wkładamy do miski. Nacieramy
Vegetą,
papryką i
kminkiem. Smażymy na rozgrzanym
smalcu z każdej strony na złoty kolor tak, aby nie przypalić skórki.

Po usmażeniu
golonki układamy w garnku. W misce, w której nacieraliśmy
golonkę, rozpuszczamy w wodzie
koncentrat pomidorowy i zalewamy
golonkę tak, aby była zakryta. Wrzucamy kilka
liści laurowych i kilka ziarenek
ziela angielskiego.

Gotujemy na małym ogniu, aż
golonki będą miękkie (ok. 3 godzin), co jakiś czas mieszając.Smacznego!