ßßß Cookit - przepis na Golonka po pomorsku

Golonka po pomorsku

nazwa

Wykonanie

Golonka po pomorsku to może niezbyt dietetyczne, ale jakże smaczne danie obiadowe, sprawdzające się również na domowych imprezach. Można ją podawać z pieczywem lub ziemniakami, z dodatkiem zasmażanej kapusty, z musztardą, z tartym chrzanem. Najważniejszy jest jednak dodatek sosu, powstałego podczas duszenia golonki.
Składniki:
4 golonki wieprzowe (ja użyłam przednich, o wadze ok. 450g każda)
1 opakowanie ziarenek kminku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
przyprawy: Vegeta, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
smalec
woda.
Sposób przygotowania:
Golonki myjemy i wkładamy do miski. Nacieramy Vegetą, papryką i kminkiem. Smażymy na rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor tak, aby nie przypalić skórki.
Po usmażeniu golonki układamy w garnku. W misce, w której nacieraliśmy golonkę, rozpuszczamy w wodzie koncentrat pomidorowy i zalewamy golonkę tak, aby była zakryta. Wrzucamy kilka liści laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Gotujemy na małym ogniu, aż golonki będą miękkie (ok. 3 godzin), co jakiś czas mieszając.
Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/golonka-pomorsku