Wykonanie
Bigos świąteczny. Najlepszy przepis na bigos. Bigos świąteczny to tradycyjna potrawa z
kapusty i
mięsa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Jego sekret tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich składników. Najlepszy bigos to taki który jest kilkakrotnie odgrzewany. Polecam nasz pyszny staropolski przepis na bigos świąteczny.Składniki:5 kg dobrej,
kiszonej kapusty (my kisimy swoją z działki)200 g
suszonych grzybów (również najlepsze są te własnoręcznie zebrane i ususzone)200 g
śliwki suszonej, bez pestek1½
kiełbasy litewskiej2 kg
łopatki wieprzowej300 g
świeżej słoniny lub
smalcu do smażenia
łopatkikilka
liści laurowychpo kilka ziarenek
ziela angielskiego i
pieprzusłoiczek
koncentratu pomidorowego (500 g)
pieprz mielony,
przyprawa do zup w płynie,
Vegeta,
papryka słodka i ostra – do smakuWykonanie bigosu:
Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy
woda tak, aby była przykryta. Dodajemy
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
liście laurowe,
grzyby i
śliwki. Gotujemy bez przykrycia tak długo, aż
kapusta zmięknie. Jeśli w
kapuście wciąż jest zbyt wiele
wody, należy ją odlać.Drobno pokrojoną
słoninę podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę
łopatkę i smażymy na patelni na złoty kolor. Następnie podlewamy
wodą i dusimy do miękkości.
Kiełbasę również kroimy w kostkę i przesmażamy.Do
kapusty dodajemy uduszone
mięso,
kiełbasę,
koncentrat pomidorowy i
przyprawy. Dusimy ok. 1 godz. mieszając, aby bigos się nie przypalił. Bigos odstawiamy do odstygnięcia, a następnego dnia gotujemy jeszcze przez ok. 1 godzinę. Tak przygotowana potrawę można przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez ok. 30 minut.Bigos świąteczny gotowy! Prawda, że przepis jest prosty? Mamy nadzieję, że zagości na Waszych stołach i ucieszy niejedno podniebienie :-)Zobacz też: