ßßß Cookit - przepis na Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

nazwa

Wykonanie

Przepis na uszka wigilijne z grzybami do barszczu! Podaję przepis na c iasto z pół kilograma mąki i farsz z pieczarek ....
C iasto na uszka zagniatam z pół kilograma mąki, jednego jajka i szklanki ciepłej wody. Farsz robię z pieczarek p odsmażonych na patelni z oliwą i cebulką. Po usmażeniu pieczarki mielę w maszynce, dodaję tartą bułkę oraz suszone oregano, sól i pieprz do smaku. Moja rada: ciasto na uszka musi być miękkie po wyrobieniu. Teraz go cienko rozwałkuję i pokroję na kwadraty trzy na trzy centymetry.
Nakładam farsz i zlepiam ciasto, nadając ładny kształt "uszek". Uszka wrzucam na osolony wrzątek i gotuję dwie do trzech minut od momentu wypłynięcia. Robię od razu większą ilość - z tej porcji składników wychodzi sto sztuk (tak!).
Sukces w lepieniu uszek to kwestia precyzji, dokładności i czasu. Teraz jest najlepszy moment - nim wpadniesz w wir zakupów, sprzątania, gotowania, pieczenia, etc. Uszka zamrażam, wyjmuję w razie potrzeby. Bardzo praktyczne rozwiązanie! Uszka najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem na zakwasie .
Na szczęście m am w lodówce zapas zakwasu buraczanego na ca ły miesiąc. Barszcz króluje u mnie w kuchni już od początku chłodów. Jest zdrowy, niskokaloryczny, zapobiega przeziębieniom. Podaję go zarówno na święta i rodzinne przyjęcia, jak i na co dzień. Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej bez barszczu z uszkami ....
Przepis dnia: Uszka z grzybami
Składniki na 100 sztuk:
Na ciasto:
1/2 kg mąki
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
Na farsz:
1/2 kg pieczarek
2 łyżeczki suszonego oregano
1 cebula czerwona
2 łyżki tartej bułki
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podsmaż na oliwie pieczarki z cebulą, zmiel w maszynce, dodaj dwie łyżki tartej bułki i przyprawy do smaku (suszone oregano, sól, pieprz). Z mąki, jajka i ciepłej wody zagnieć miękkie ciasto. Cienko rozwałkuj i potnij na kwadraty 3 na 3 cm.
Nakładaj farsz, a następnie zlepiaj ciasto, nadając kształt "uszek"(patrz zdjęcie). Uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Uszka (surowe) możesz zamrażać i wyjmować w razie potrzeby. P odawaj z czerwonym barszczykiem.
Zobacz również przepis jak zrobić barszcz na zakwasie
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/12/uszka-z-grzybami.html