Wykonanie

Przepis na uszka wigilijne z
grzybami do barszczu! Podaję przepis na c iasto z pół kilograma
mąki i farsz z
pieczarek ....C iasto na uszka zagniatam z pół kilograma
mąki, jednego
jajka i szklanki ciepłej
wody. Farsz robię z
pieczarek p odsmażonych na patelni z
oliwą i
cebulką. Po usmażeniu
pieczarki mielę w maszynce, dodaję
tartą bułkę oraz
suszone oregano,
sól i
pieprz do smaku. Moja rada: ciasto na uszka musi być miękkie po wyrobieniu. Teraz go cienko rozwałkuję i pokroję na kwadraty trzy na trzy centymetry.Nakładam farsz i zlepiam ciasto, nadając ładny kształt "uszek". Uszka wrzucam na osolony wrzątek i gotuję dwie do
trzech minut od momentu wypłynięcia. Robię od razu większą ilość - z tej porcji składników wychodzi sto sztuk (tak!).Sukces w lepieniu uszek to kwestia precyzji, dokładności i czasu. Teraz jest najlepszy moment - nim wpadniesz w wir zakupów, sprzątania, gotowania, pieczenia, etc. Uszka zamrażam, wyjmuję w razie potrzeby. Bardzo praktyczne rozwiązanie! Uszka najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem na zakwasie .Na szczęście m am w lodówce zapas zakwasu buraczanego na ca ły miesiąc. Barszcz króluje u mnie w kuchni już od początku chłodów. Jest zdrowy, niskokaloryczny, zapobiega przeziębieniom. Podaję go zarówno na święta i rodzinne przyjęcia, jak i na co dzień. Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej bez barszczu z uszkami ....Przepis dnia: Uszka z
grzybamiSkładniki na 100 sztuk:Na ciasto:1/2 kg
mąki1
jajko1 szklanka ciepłej
wodyszczypta
soliNa farsz:1/2 kg
pieczarek2 łyżeczki
suszonego oregano1
cebula czerwona2 łyżki
tartej bułkioliwa do smażenia
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Podsmaż na
oliwie pieczarki z
cebulą, zmiel w maszynce, dodaj dwie łyżki
tartej bułki i
przyprawy do smaku (
suszone oregano,
sól,
pieprz). Z
mąki,
jajka i ciepłej
wody zagnieć miękkie ciasto. Cienko rozwałkuj i potnij na kwadraty 3 na 3 cm.Nakładaj farsz, a następnie zlepiaj ciasto, nadając kształt "uszek"(patrz zdjęcie). Uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Uszka (surowe) możesz zamrażać i wyjmować w razie potrzeby. P odawaj z czerwonym barszczykiem.Zobacz również przepis jak zrobić barszcz na zakwasie