ßßß
Składniki:ok. 300 ml (1 i 1/4 szklanki) mleka6-8 łyżek płatków owsianychniepełna łyżka miodu (do smaku)nieco cukru wanilinowego1-2 łyżki suszonej żurawiny1 małe lub pół dużego jabłkatrochę cukruszczypta cynamonusok z cytrynyPrzygotowanie:Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić ćwiartki a następnie w dość cienkie plasterki. Umieścić na małej patelni lub w rondelku podlewając dwoma łyżkami wody, dosypując ok 0,5-1 łyżeczki cukru i cynamon. Skropić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu parę minut. Jabłka powinny zmięknąć, można je nieco rozdrobnić drewnianą łyżką, podlać łyżką wody w razie potrzeby i podsmażać przez cały czas przygotowywania owsianki. W garnku wymieszać mleko z miodem, płatkami owsianymi, żurawiną i cukrem wanilinowym. Gotować na niewielkim ogniu około 10 minut, do momentu, gdy płatki będą ugotowane, a owsianka uzyska odpowiednią konsystencję. Gotową owsiankę podawać przybraną duszonymi jabłkami. Smacznego!
