ßßß
Składniki (na 2-4 porcje w zależności od pojemności brzucha łakomczucha):2 szklanki zimnej wody1,5-2 łyżki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1 jabłko (ewentualnie 2, jeśli są małe)szczypta cynamonucukier waniliowysok z cytrynyPrzygotowanie:Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, a następnie niezwłocznie skropić sokiem z cytryny. W małym rondlu zagotować 1,5 szklanki wody dodając cukier, odrobinę cukru waniliowego, cynamon i starte jabłko. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do rondla, po zagotowaniu się wody z jabłkami. Wymieszać energicznie tak, aby kisiel równomiernie zgęstniał. Gotować kilkanaście sekund i wyłączyć palnik. Kisiel przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu lub po przestudzeniu.
Apple kisselIngredients (serves 2):2 cups of cold water1 , 5-2 tablespoons of sugar2 tablespoons of potato starch1 large or two small applespinch of cinnamonlemon juicePreparation:Peel and grate the apple and sprinkle it with lemon juice. In a small saucepan bring to a boil 1,5 cups of water adding sugar, cinnamon and grated apple. When water starts to boil, mix well 0,5 cup of the cold water with potato starch and pour it into the saucepan. Start stirring immediately, the mixture will thicken. Keep stirring and cooking it for about 15 seconds and turn off the heat. Pour the kissel into bowls. Serve right away or after cooling.