ßßß Cookit - przepis na Kisiel jabłkowy

Kisiel jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Apple kissel - scroll down for English
Kisiel to jeden z najprostszych deserów i przy okazji jeden z moich ulubionych. Wystarczy rozerwać torebkę, wymieszać z wodą, wlać, zamieszać i gotowe. Torebkę..? Zaraz, zaraz, po co! Okazuje się, że coś tak prostego jak kisiel z torebki, może być jeszcze prostsze. W dodatku domowe i naturalnie pyszne. Spróbujcie, bo warto. Kiedyś moja mama przygotowywała dla mnie wspaniały domowy kisiel z mrożonych jagód, dzisiaj ja mam dla Was kisiel jabłkowy.
p.s. Już po opublikowaniu przepisu zorientowałam się, że jest to wpis na blogu nr 100!! :)
Składniki (na 2-4 porcje w zależności od pojemności brzucha łakomczucha):
2 szklanki zimnej wody
1,5-2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jabłko (ewentualnie 2, jeśli są małe)
szczypta cynamonu
cukier waniliowy
sok z cytryny
Przygotowanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, a następnie niezwłocznie skropić sokiem z cytryny. W małym rondlu zagotować 1,5 szklanki wody dodając cukier, odrobinę cukru waniliowego, cynamon i starte jabłko. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do rondla, po zagotowaniu się wody z jabłkami. Wymieszać energicznie tak, aby kisiel równomiernie zgęstniał. Gotować kilkanaście sekund i wyłączyć palnik. Kisiel przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu lub po przestudzeniu.
Apple kissel
Ingredients (serves 2):
2 cups of cold water
1 , 5-2 tablespoons of sugar
2 tablespoons of potato starch
1 large or two small apples
pinch of cinnamon
lemon juice
Preparation:
Peel and grate the apple and sprinkle it with lemon juice. In a small saucepan bring to a boil 1,5 cups of water adding sugar, cinnamon and grated apple. When water starts to boil, mix well 0,5 cup of the cold water with potato starch and pour it into the saucepan. Start stirring immediately, the mixture will thicken. Keep stirring and cooking it for about 15 seconds and turn off the heat. Pour the kissel into bowls. Serve right away or after cooling.
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/10/kisiel-jabkowy.html