Wykonanie
Apple
kissel - scroll down for English
Kisiel to jeden z najprostszych deserów i przy okazji jeden z moich ulubionych. Wystarczy rozerwać torebkę, wymieszać z
wodą, wlać, zamieszać i gotowe. Torebkę..? Zaraz, zaraz, po co! Okazuje się, że coś tak prostego jak
kisiel z
torebki, może być jeszcze prostsze. W dodatku domowe i naturalnie pyszne. Spróbujcie, bo warto. Kiedyś moja mama przygotowywała dla mnie wspaniały domowy
kisiel z mrożonych
jagód, dzisiaj ja mam dla Was
kisiel jabłkowy.p.s. Już po opublikowaniu przepisu zorientowałam się, że jest to wpis na blogu nr 100!! :)

Składniki (na 2-4 porcje w zależności od pojemności brzucha łakomczucha):2 szklanki zimnej
wody1,5-2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jabłko (ewentualnie 2, jeśli są małe)szczypta
cynamonucukier waniliowysok z cytrynyPrzygotowanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, a następnie niezwłocznie skropić
sokiem z cytryny. W małym rondlu zagotować 1,5 szklanki
wody dodając
cukier, odrobinę
cukru waniliowego,
cynamon i starte
jabłko. Pół szklanki zimnej
wody wymieszać z
mąką ziemniaczaną i wlać do rondla, po zagotowaniu się
wody z
jabłkami. Wymieszać energicznie tak, aby
kisiel równomiernie zgęstniał. Gotować kilkanaście sekund i wyłączyć palnik.
Kisiel przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu lub po przestudzeniu.


Apple
kisselIngredients (serves 2):2 cups of cold water1 , 5-2 tablespoons of sugar2 tablespoons of potato starch1 large or two small applespinch of cinnamonlemon juicePreparation:Peel and grate the apple and sprinkle it with lemon juice. In a small saucepan bring to a boil 1,5 cups of water adding sugar, cinnamon and grated apple. When water starts to boil, mix well 0,5 cup of the cold water with potato starch and
pour it into the saucepan. Start stirring immediately, the mixture will thicken. Keep stirring and cooking it for about 15 seconds and turn off the heat.
Pour the
kissel into bowls.
Serve right away or after cooling.