Wykonanie
Tydzień kuchni meksykańskiej uważam za otwarty! Z okazji ugotowania całej paczki (czytaj całego garnka)
czerwonej fasoli postanowiłam przygotować parę dań z
czerwoną fasolą.
Czerwona fasola, dzisiejsza główna bohaterka, to roślina strączkowa, pochodząca z Ameryki Południowej, o wysokiej zawartości błonnika (około 25 g w 100 g
fasoli) oraz
białka. Bogata jest również w fosfor, wapń i potas, zawiera też witaminy z grupy B (witaminy są niestety tracone podczas obróbki termicznej).Przez lata nie doceniałam
czerwonej fasoli. Było to spowodowanie głównie faktem, iż
czerwona fasola kojarzyła się mi z tą z puszki i taką właśnie
jadłam jako dodatek do
chilli, sałatek i innych dań. Nic
dziwnego skoro cała zalewa z
octu,
cukru soli i konserwantów psuje smak
fasoli. Na szczęście któregoś razu podczas zakupów napadła mnie myśl o ugotowaniu
czerwonej fasoli. Kupiłam opakowanie i po powrocie do domu włożyłam do szafki, zapominając o nim na kilka miesięcy. Na szczęście potrzeba zjedzenia czegoś
ostrego przypomniała mi o kuchni meksykańskiej i jej głównym składniku -
czerwonej fasoli. Ugotowałam zatem od razu całą paczkę z nadzieją, że uda mi się nadrobić zaległości w odkrywaniu meksykańskich smaków.Na początek przygotowałam pyszną pastę z
czerwonej fasoli z dodatkiem
kakao, która nadaje się jako dip do przekąsek na imprezę, a także jako pasta do kanapek. Zdecydowanie polecam wszystkim tym, którzy szukają w kuchni nowych smaków.
Składniki:ok. 300 g ugotowanej
czerwonej fasoli,1 łyżka
oliwy lub
oleju kukurydzianego (kto co lubi),1 łyżeczka
kakao w proszku (im lepszej jakości
kakao zostanie dodane, tym bardziej głęboki będzie smak potrawy),1 łyżeczka
chili w proszku.
Przygotowanie:Gotowanie
fasoliFasolę przepłukać na sitku, przełożyć do dużej miski i zalać dużą ilością
wody (najlepiej żeby to była dwukrotna objętość namaczanej
fasoli). Odstawić na co najmniej 12 godzin i w razie potrzeby (czyli gdy
fasola wsiąknie całą
wodę) dolać więcej
wody. Następnie odlać pozostałą po namaczaniu
wodę i przełożyć
fasolę do garnka, zalać ją
wodą, posolić do smaku i gotować, aż będzie miękka czyli od 1,5 do 2 godzin (zależy od jakości
fasoli). Po ugotowaniu
fasolę odsączyć.Przygotowanie pastyOdsączoną i ostudzona
fasolę przełożyć do blendera, dodać
oliwę,
kakao i
chili i całość zblendować na gładka masę. Podawać jako dip do słonych przekąsek lub pastę do kanapek.
Smacznego!