Wykonanie
Czyli co zrobić z
czerwonej fasoli w puszce i
ryżu część III. Tańsza wersja
chili con carne.
Chili con carne to po naszemu
chili z
mięsem. Niestety używana jest do tego
wołowina, a jak wiadomo jest ona u nas bardzo
droga. Do tego jeśli ktoś chciałby kupić tą przeznaczoną do jedzenia, bo jak wiadomo większość jest z odmian krów
mlecznych, to taka już będzie cholernie
droga :)Tańszą wersją tej potrawy jest
chili sin carne czyli
chili bez
mięsa:)Pochodzi jak się pewnie każdy domyśla z meksyku, gdzie nigdy nie było
cukierkowo i bliskość USA w cale w tym nie pomaga :) a nazwa tego
kraju przeszła do
języka potocznego jako określenie miejsca, w którym jest po prostu przesrane o czym wie każdy, kto zainteresował się kiedykolwiek brytyjskimi wynalazkami wybudowanymi przez Niemców na naszych ziemiach w czasie drugiej wojny światowej.Biorąc pod uwagę, że jedzenia bywało tam mało, a klimat sprzyjał szybkiemu psuciu kuchnia meksykańska musiała być pikantna aby podrażniać żołądek oraz maskować smak ewentualnego zepsucia.Składniki:-
czerwona fasola w puszce-
ryż-
cebula-
koncentrat pomidorowy-
chiliWykonanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy na małe części i podsmażamy. Dodajemy
koncentrat pomidorowy i
fasolę z zalewą. Doprawiamy
chili i podajemy razem.