Wykonanie
W tym roku przed świętami zdecydowanie postawiłam na nicnierobienie. Dlatego nie pojawiały się u mnie świąteczne przepisy, a i moja ogólna aktywność na blogu nieco zmalała. W związku z tym właśnie teraz, mając odrobinę czasu dzielę się z
Wami tym przepisem.
Jajka faszerowane, to podstawa na każdych rodzinnych świętach i imprezach z przyjaciółmi.Pamiętajcie, że jeśli kupujecie
jaja to tylko te z ekologicznego chowu lub prosto od zaufanego rolnika. Więcej o wyborze odpowiednich jaj przeczytacie tu.Zazwyczaj podaję je z farszem
pieczarkowym (o dziwo przepisu nadal nie ma na blogu) i znikają one tak szybko jak się pojawiają. Tym razem postawiłam na coś nowego. Połączyłam ugotowane
żółtka jajek z drobno posiekanymi
pomidorami suszonymi,
oliwkami i
szczypiorkiem, dodając do wszystkiego kremowego
serka twarogowego. Wszystko połączyłam razem w duże "kule" i dodałam do ugotowanych
białek.Takie faszerowane
jaja możecie podawać nie tylko na Wielkanoc, sprawdzą się też na Boże Narodzenie, Sylwestra czy urodziny. Każdy powód jest dobry, żeby je przygotować, więc do dzieła!
Składniki:7 jaj z chowu ekologicznego,200 g kremowego
serka twarogowego12 sztuk
suszonych pomidorów w
oleju,20 sztuk czarnych
oliwek,1 sztuka
szczypioru (1 łodyżka),
pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jaja włożyć do garnka z
wodą, tak, żeby były w pełni zalane i włączyć grzanie. Gdy
woda zacznie wrzeć ustawić licznik i odmierzyć 10 minut (dla pewności, że
jajka są ugotowane można dać nawet 12 minut). Ważne, żeby przez cały czas gotowania
woda wrzała, ale nie za mocno, żeby
jaja nie popękały.Po ugotowaniu
jaja ostudzić, a następnie obrać i przeciąć wzdłuż na połówki.
Pomidory i
oliwki odcedzić z zalewy. Pokroić w drobną kosteczkę. To samo zrobić ze
szcypiorem.
Żółtka delikatnie wyciągnąć i przełożyć do miseczki. Dodać
serek i pokrojone warzywa. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku
pieprzem.Z masy formować kule i nakładać do
białek. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!