ßßß

Składniki:1 średniej wielkości główka kalafiora,2-3 ząbki czosnku,4 łyżki miodu (dla wegan może być sztuczny miód),1 łyżka oleju,1 łyżka sosu sojowego,1/2 łyżeczki imbiru,1/2 łyżeczki kurkumy,1/2 łyżeczki chili cayenne.
Przygotowanie:W garnku zagotować wodę. Kalafiora podzielić na róże i wrzucić do wrzątku. Od momentu ponownego zagotowania wody odmierzyć 5 minut i wyjąć kalafiora. Odcedzić i osuszyć.Czosnek utrzeć z imbirem, kurkumą i chili w moździerzu. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić utartą pastę. Smażyć przez kilkadziesiąt sekund.Do pasty dodać miód i sos sojowy. Całość wymieszać i rozpuścić. Następnie wyłączyć ogień.Kalafiora przerzucić na patelnię i obtoczyć w sosie.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Na blaszce wyłożyć pergamin i wyłożyć cząstki kalafiora. Piec przez około 20 minut.Pozostały sos z patelni przelać do miseczki. Podawać z upieczonymi różami kalafiora.Smacznego!