ßßß Cookit - przepis na Pieczone "skrzydełka" z miodem i imbirem

Pieczone "skrzydełka" z miodem i imbirem

nazwa

Wykonanie

Jako dziecko byłam strasznym niejadkiem. Nic mi nie smakowało, na nic nie miałam ochoty i po prostu nie byłam głodna. Sposobem mojej mamy na zjedzony przeze mnie obiad były chińskie skrzydełka z miodem. Tak na prawdę to nie lubiłam samych skrzydełek, ale gęsty, miodowo-imbirowy sos z czosnkiem, który zajadałam z bułką.
Długi czas nie wracałam do tego przepisu, bo jako wegetarianka nie miałam zbyt wielu opcji zjedzenia czegokolwiek z tym sosem. Przypomniałam sobie jednak o tym jak uniwersalnym warzywem jest kalafior i jak wspaniale będzie się nadawał do tego dania. Nie myliłam się, bo kalafior z miodem i imbirem okazał się jeszcze lepszy niż mogłam przypuszczać.
Danie to nada się jako przystawka na ciepło oraz na zimno. Świetnie sprawdzi się też jako danie obiadowe.
Składniki:
1 średniej wielkości główka kalafiora,
2-3 ząbki czosnku,
4 łyżki miodu (dla wegan może być sztuczny miód),
1 łyżka oleju,
1 łyżka sosu sojowego,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki chili cayenne.
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę. Kalafiora podzielić na róże i wrzucić do wrzątku. Od momentu ponownego zagotowania wody odmierzyć 5 minut i wyjąć kalafiora. Odcedzić i osuszyć.
Czosnek utrzeć z imbirem, kurkumą i chili w moździerzu. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić utartą pastę. Smażyć przez kilkadziesiąt sekund.
Do pasty dodać miód i sos sojowy. Całość wymieszać i rozpuścić. Następnie wyłączyć ogień.
Kalafiora przerzucić na patelnię i obtoczyć w sosie.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Na blaszce wyłożyć pergamin i wyłożyć cząstki kalafiora. Piec przez około 20 minut.
Pozostały sos z patelni przelać do miseczki. Podawać z upieczonymi różami kalafiora.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/03/pieczone-skrzydeka-z-miodem-i-imbirem.html