Wykonanie
Zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego raz w sklepie mamy do czynienia z
kapustą kiszoną a raz kwaszoną? Albo dlaczego ta kwaszona jest z reguły tańsza od kiszonej?Odpowiedź znajdziemy analizując proces produkcji obu rodzajów
kapust.
Kapusta kiszona jest szatkowana, solona a następnie poddawana procesowi fermentacji (stąd też charakterystyczny zapach). Kwaśności
kiszonej kapuście nadaje kwas
mlekowy, który powstaje przez rozłożenie
cukrów zawartych w
kapuście przez bakterie fermentacyjne. Ukiszona
kapusta zawiera witaminy C i E a także przeciwutleniacze karotenoidy i polifenole. Dodatkowo działa bakterio- i grzybobójczo.
Kiszona kapusta jest żółta.Natomiast
kapusta kwaszona kiszeniu nigdy nie została poddana. Po poszatkowaniu
kwaszoną kapustę zalewa się
octem i słodzi się ją, w celu poprawy jej smaku. Taka
kwaszona kapusta nie ma żadnych wartości odżywczych i nie zawiera witamin ani przeciwutleniaczy. Ma jasny kolor, często jest po prostu biała. Jej wytworzenie trwa dużo krócej i jest tańsze niż w przypadku klasycznej
kiszonej kapusty, stąd też jej masowa produkcja i sprzedaż w sklepach.W okresie przedświątecznym, gdy zakup
kiszonej kapusty jest praktycznie obowiązkiem w każdym domu polecam poświęcić temu zakupowi więcej czasu, przejść się na targ, gdzie
kiszoną kapustę można dostać bez problemu i zapłacić te parę złotych więcej i cieszyć się smakiem prawdziwej
kiszonej kapusty.Na koniec przepis na surówkę z
kiszonej kapusty w nieco innej odsłonie: podana z
papryką,
ogórkiem i...
miodem!Wypróbujcie sami przy najbliższej okazji.

Składniki:ok 150-200g
kiszonej kapusty,pół
ogórka,pół
zielonej papryki,1 łyżeczka płynnego
miodu,1/2 łyżeczki
oliwy (można dać więcej jeśli ktoś lubi),
pieprz kolorowy,
sól.


Przygotowanie:
Kapustę wyciągamy z opakowania i rozdzielamy na pojedyncze
nitki i przekładamy ją do miski. Kroimy
ogórka i
paprykę i dodajemy do
kapusty.
Miód mieszamy z
oliwą,
pieprzem i
solą i powstałym sosem polewamy surówkę. Całość dokładnie mieszamy.Smacznego!