Wykonanie
Dziś obiecany przepis na słodką jaglankę. Idealna na deser lub śniadanie. Do jej przyrządzenia zainspirował mnie przepis z dietetycznie w kuchni . Ja jednak wolę
kaszę ugotowaną na
mleku. Prawie każdy
owoc będzie tu pasował, więc znajdźcie swoją ulubioną wersję! :) Dlaczego warto ją jeść?
Składniki na jedno naczynie do zapiekania 14x21:30g kaszy jaglanej (2,5 łyżki)5 łyżek mleka3/4 szklanki borówek40g twarogu1/2 banana1 łyżeczka mioduszczypta soliWykonanie:1. Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki.2. Wsypujemy ją do wrzącego się mleka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na malutkim ogniu 15-20 minut. (w między czasie dodaję parę razy odrobinę wody, ponieważ kasza bardzo szybko wchłania mleko).3. Banan ucieramy widelcem z twarogiem, dodajemy łyżeczkę miodu i borówki (część owoców zostawiamy do posypania wierzchu). Można dorzucić odrobinę wanilii.4. Połowę ugotowanej kaszy rozkładamy na dno naczynia do zapiekania, a następnie wylewamy na nią pastę serowo-owocową. Kruszymy na wierch pozostałą część kaszy i dekorujemy borówkami, które nam pozostały.5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st przez 25 minut.Smacznego!