ßßß Cookit - przepis na Grillowane szaszłyki z mango

Grillowane szaszłyki z mango

nazwa

Wykonanie

Wyjątkowe połączenie składników występujące w tym przepisie sprawia, że bardzo często do niego wracamy. Szczególnie gdy potrzebujemy dania na szybko i tylko dla kilku osób.
Składniki:
1 czerwona cebula
1 mango
1 czerwona papryka
1 filet z łososia
sól i pieprz
do glazury:
1 łyżka oleju roślinnego
4 łyżki dżemu wiśniowego
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
2 łyżeczki wytrawnego sherry
1 łyżka sosu sriracha
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki zmielonego imbiru
Przygotowanie:
W średnim naczyniu połączyć wszystkie składniki glazury. Cebulę, mango i paprykę pokroić na 2 cm kawałki. Cebulę, mango i paprykę nabijać na przemian na bambusowe patyczki do szaszłyków. (Wcześniej moczone w zimnej wodzie min. 20 minut). Przygotowane szaszłyki natrzeć przygotowaną wcześniej glazurą. Przygotować grilla, nacierając ruszt olejem roślinnym i rozgrzewając go do wysokiej temperatury przez około 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do średniej i grillować szaszłyki na średnim ogniu przez około 12-15 minut. W tym czasie szaszłyki należy często obracać i polewać glazurą. W międzyczasie przygotować łososia, osuszyć go, doprawić solą i pieprzem. Umieścić go na ruszcie, skórą do dołu i natrzeć glazurą. Grillować około 8-9 minut lub do momentu aż da się łatwo dzielić widelcem. Łososia podawać z grillowanymi szaszłykami mango.
Źródło:http://naruszcie.pl/2282/grillowane-szaszlyki-mango-podawane-lososiem-wisniowej-glazurze-sosem-sriracha