ßßß
Wyjątkowe połączenie składników występujące w tym przepisie sprawia, że bardzo często do niego wracamy. Szczególnie gdy potrzebujemy dania na szybko i tylko dla kilku osób.Składniki:1 czerwona cebula1 mango1 czerwona papryka1 filet z łososiasól i pieprzdo glazury:1 łyżka oleju roślinnego4 łyżki dżemu wiśniowegosok z 1 pomarańczy1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy2 łyżeczki wytrawnego sherry1 łyżka sosu sriracha1 łyżeczka soli morskiej½ łyżeczki zmielonego imbiruPrzygotowanie:W średnim naczyniu połączyć wszystkie składniki glazury. Cebulę, mango i paprykę pokroić na 2 cm kawałki. Cebulę, mango i paprykę nabijać na przemian na bambusowe patyczki do szaszłyków. (Wcześniej moczone w zimnej wodzie min. 20 minut). Przygotowane szaszłyki natrzeć przygotowaną wcześniej glazurą. Przygotować grilla, nacierając ruszt olejem roślinnym i rozgrzewając go do wysokiej temperatury przez około 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do średniej i grillować szaszłyki na średnim ogniu przez około 12-15 minut. W tym czasie szaszłyki należy często obracać i polewać glazurą. W międzyczasie przygotować łososia, osuszyć go, doprawić solą i pieprzem. Umieścić go na ruszcie, skórą do dołu i natrzeć glazurą. Grillować około 8-9 minut lub do momentu aż da się łatwo dzielić widelcem. Łososia podawać z grillowanymi szaszłykami mango.