Wykonanie

Wyjątkowe połączenie składników występujące w tym przepisie sprawia, że bardzo często do niego wracamy. Szczególnie gdy potrzebujemy dania na szybko i tylko dla kilku osób.Składniki:1
czerwona cebula1
mango1
czerwona papryka1 filet z
łososiasól i
pieprzdo glazury:1 łyżka
oleju roślinnego4 łyżki
dżemu wiśniowegosok z 1
pomarańczy1 łyżeczka startej skórki z
pomarańczy2 łyżeczki
wytrawnego sherry1 łyżka sosu sriracha1 łyżeczka
soli morskiej½ łyżeczki zmielonego
imbiruPrzygotowanie:W średnim naczyniu połączyć wszystkie składniki glazury.
Cebulę,
mango i
paprykę pokroić na 2 cm kawałki.
Cebulę,
mango i
paprykę nabijać na przemian na
bambusowe patyczki do szaszłyków. (Wcześniej moczone w zimnej wodzie min. 20 minut). Przygotowane szaszłyki natrzeć przygotowaną wcześniej glazurą. Przygotować grilla, nacierając ruszt
olejem roślinnym i rozgrzewając go do wysokiej temperatury przez około 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do średniej i grillować szaszłyki na średnim ogniu przez około 12-15 minut. W tym czasie szaszłyki należy często obracać i polewać glazurą. W międzyczasie przygotować
łososia, osuszyć go, doprawić
solą i
pieprzem. Umieścić go na ruszcie, skórą do dołu i natrzeć glazurą. Grillować około 8-9 minut lub do momentu aż da się łatwo dzielić widelcem.
Łososia podawać z grillowanymi szaszłykami
mango.
