ßßß
Składniki:500 g dyni3 łyżki oleju1 łyżeczka startego imbiru1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli1/3 szkl. świeżego soku z pomarąńczy150 ml mleczka kokosowegosólpieprzSposób przygotowania:Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. W garnku rogrzej olej, dodaj imbir i podsmaż przez kilkanaście sekund. Dodaj dynię, chilli i szczyptę soli. Smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sok pomarańczowy i tyle wody, by przykryć dynię. Gotuj do miękkości - u mnie trwało to ok. 40 minut. Musisz sprawdzać miękkość dyni widelcem, gdyż czas zależy od gatunku dyni.Mleko kokosowe wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej zupy. Całość przelej do gotującej się dyni i delikatnie połącz. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.