Wykonanie
Sezon na
dynię trwa :) Judyta przypomniała mi, że
dynia ma jeszcze jedno, poza kulinarnym, zastosowanie. Przecież w "Kopciuszku"
dynia zmienia się w karocę! Nasza
dynia skończyła swój żywot w zupie z egzotycznym posmakiem, a "Kopciuszek "ukołysał Judytę do snu :)
Składniki:500 g dyni3 łyżki
oleju1 łyżeczka startego
imbiru1/2 łyżeczki sproszkowanego
chilli1/3 szkl. świeżego soku z
pomarąńczy150 ml
mleczka kokosowegosólpieprzSposób przygotowania:
Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. W garnku rogrzej
olej, dodaj
imbir i podsmaż przez kilkanaście sekund. Dodaj
dynię,
chilli i szczyptę
soli. Smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj
sok pomarańczowy i tyle
wody, by przykryć
dynię. Gotuj do miękkości - u mnie trwało to ok. 40 minut. Musisz sprawdzać miękkość dyni widelcem, gdyż czas zależy od gatunku dyni.
Mleko kokosowe wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej zupy. Całość przelej do gotującej się dyni i delikatnie połącz. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw
solą i
pieprzem.