Wykonanie

A oto przysłany do mnie przepis przez stałego czytelnika. Mąż sprawdził w małych proporcjach...
Śliwowica wyszła wyśmienita.Składniki:20 kg
śliwekcukierdrożdże winneSposób przyrządzenia:20 kg
śliwek pestkujemy, zalewamy
wodą w której jest rozpuszczony
cukier 5-7 kg. Na 1/3
śliwek 2/3
wody. Roztwór słodkiej
wody powinien
mieć temperaturę około 30°C - 35°C. Po zalaniu i wymieszaniu dodajemy
matkę drożdżową z
drożdży winnych (nie dodajemy zwykłych piekarniczych). Całość powinna być utrzymywana w temperaturze powyżej 20°C. Następuje wtedy intensywna fermentacja. Po tygodniu na powierzchni pojawi się piana i zwietrzały
owoc, który durszlakiem zbieramy i usuwamy. Smakujemy roztwór. Musi być lekko słodki. Jeżeli jest mało słodki i fermentacja słabnie to rozpuszczamy 5 kg
cukru i dolewamy po 8-10 dniach. Jeżeli fermentacja znów jest słabsza usuwamy (cedzimy lub zlewany)
owoce, dodajemy
wody z
cukrem, zamykamy naczynie zakładając rurkę fermentacyjną i niech to sobie pracuje co najmniej 2 tygodnie od ostatniego dodania
cukru.DestylacjaDestylujemy przez podgrzewanie. Jeżeli pojawi się pierwszy skroplony
alkohol to zmniejszamy temperaturę i destylujemy powoli. (Ważne!) - pierwszy uzyskany
alkohol w ilości około 1/4 litra wylewamy bo nie nadaje się do spożycia. Podczas całej destylacji mierzymy zawartość
alkoholu. Gotujemy do czasu, aż zawartość spadnie do 40%. Następnie 40-30% zlewamy oddzielnie. Po pierwszej destylacji od
alkoholu, który był mocniejszy niż 40% dodajemy
wody na 1 porcję
alkoholu dolewamy 2 porcje
wody i ponownie destylujemy wyrzucając pierwsze 100 ml. Gotujemy ponownie do 40% a 40-30% zlewamy z tym co uzyskaliśmy z pierwszego gotowania (30-40%) dodajemy dwie porcje
wody i destylujemy do 40%. Wszystko co miało powyżej 40% mieszamy, bierzemy małą próbkę i dajemy do laboratorium najlepiej przy zakładach
spirytusowych ( wynik będzie bardzo dobry ).Sposoby doprawienia
śliwowicy:1. Dorabiamy
nalewką ze
śliwek zasypanych
cukrem.2. Dorabiamy poprzez dodanie
nalewki wykonanej z suszonych
śliwek zalanych
alkoholem.3. Dobieramy czystą
wodą.4. Dobieramy lekką zapalankę z
cukru, kolor lekko złoty5. Dobieramy do mocy w/g gustu, najlepiej 46-48%