Wykonanie
Ravioli, pierogi...moja córka je lubi...ja zresztą też.

25 dkg
maki100 ml gorącej
wody1
jajko1 łyżka
oliwy z oliwek/olejudowolne nadzienie [ u mnie
grzyby]
Mąkę wysypać na blat, wbić
jajko i dodać
wody, z tym, że nie dawać całej
wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - farsz -lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek [ dodatkowo dodałam
kostkę rosołową]i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną
cebulką.



