ßßß Cookit - przepis na Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym

nazwa

Wykonanie

Te parówki robiłam przeszło tydzień temu....były crusty hard rollsy ..i z tego samego ciasta były wtedy także te oto parówki...w sumie u mnie to nie były parówki tylko pyszne kiełbaski Degustino ..
390 g mąki pszennej
6 g drożdży suchych [ dałam 12 g świeżych]
250 ml letniej wody
1 ,5 łyżeczki soli morskiej
1,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
kiełbaski Degustino
ser żółty
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware].Ciasto rozwałkować za pomocą wałka na około 0,5 cm grubości.Pociąć na prostokąty lub kwadraty o wymiarach długości kiełbaski. Na środku każdego kawałka posypać starty ser żółty , położyć kiełbaskę.Naciąć ciasto po bokach i zawijać kiełbaski paseczkami ciasta tak jak warkocz, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Kiełbaski z szynki mini (93% mięsa). Kiełbasa wieprzowa średniorozdrobniona wędzona parzona.
Najlepsza część mięsa wieprzowego dająca doskonały i subtelny smak kiełbasek. Starannie dobrane przyprawy podkreślają delikatność i walory smakowe.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/12/parowki-w-ciescie-drozdzowym.html