ßßß Cookit - przepis na Lussekatter (Oczy św. Łucji)

Lussekatter (Oczy św. Łucji)

nazwa

Wykonanie

Od dawna przybierałam się do upieczenia takich bułeczek..ale zawsze było jakieś ale...czasem potrzebna jest jakaś motywacja czy coś podobnego...no i akurat Małgosia zaproponowała pieczenie takich bułek w Wypiekaniu na śniadanie ..Przepis pochodzi z tej strony...tam też możecie poczytać o tradycji pieczenia takich bułeczek..
Bułeczki są pyszne...ja w sumie z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje bułeczek..ale o nich w następnych postach..
300 ml mleka
200 g masła
50 g drożdży
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
150 g cukru
2 g szafranu lub kurkumy
750 g mąki
rodzynki lub żurawina
jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek
Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
Razem ze mną piekły:[ dziękuję]
Iza
Wiosenka
Agata
Kinga
Łucja
Aga
Magdalena
Kamila
Marzena
Joasia
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/12/lussekatter-oczy-sw-ucji_14.html