Wykonanie
Ciasto zrobione z przepisu na rogaliki ..oczywiście zmniejszyłam ilość
cukru..bo bułeczki były z dodatkiem pesto no i dałam 1
jajko mniej..

3 1/2 szkl.
mąki2
jajka1/4 kostki
masła1 łyżka
cukru4 dag
drożdżyok. 1/2 szkl.letniego
mleka1 łyżeczka
solipesto czerwone Develey
Masło stopić,
drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości
mleka.
Jajka utrzeć z
cukrem, następnie wymieszać z
masłem i
mąką. Dodać rozpuszczone w
mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę
mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do
chleba]. Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić, podzielić na kilka części i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć pesto i rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni ciasta, zostawiając około 1cm z
boków, żeby później nadzienie nadmiernie nie wyciekało.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz.K ońcówki warkocza owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod
spodem bułeczek.Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować
jajkiem wymieszanym z odrobiną
mleka i piec w 180° przez około 20 minut.

