ßßß Cookit - przepis na Karp smażony

Karp smażony

nazwa

Wykonanie

Tego karpia robiłam co prawda w zeszłym roku na wigilię...zapomniałam wtedy dodać wpis....pomysł podpatrzyłam u Aleex ..polecam..
karp
cebula
przyprawa do ryb
papryka słodka w proszku
sól
mąka
oliwa do smażenia
Sprawionego karpia opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na dzwonka. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Dzwonka ryby, posolić. Posolone kawałki karpia natrzeć przyprawą do ryb i słodką papryką w proszku. Tak przygotowane dzwonka ułożyć w naczyniu, posypać cebulką i szczelnie przykryć. Rybę odstawić w chłodne miejsce na około 8 godzin. Po upływie tego czasu strząsnąć cebulę z ryby. Rozgrzać oliwę na patelni. Dzwonka karpia obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/karp-smazony.html