Wykonanie
Przepis na takie bułeczki widziałam na wielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam..

4 łyżki
ricotty225 ml
wody450 g
mąki pszennej, chlebowej3 łyżki
mleka w proszku2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru25 g
masła1 łyżeczka suchych
drożdży Wypiekaczdo posmarowania:
białko roztrzepane z łyżką
wodyświeżo zmielony
pieprzWszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Przełożyć do wysmarowanej
olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przenieść na lekko obsypany
mąką blat, chwilę zagnieść i podzielić na 12 części. Każdą część zrolować w 25 cm długości wałek. Uformować supełki i przełożyć na natłuszczoną blachę. Zostawić do podwojenia objętości,pod przykryciem na około 30 minut. Wyrośnięte
bułki posmarować
białkiem i posypać
pieprzem. Piec około 15-18 minut w temperaturze 220 stopni . Studzić na kratce.Bułeczki dołączam do listopadowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach" .