Wykonanie
Lubię takie ciasta, których nie trzeba długo zagniatać i czekać aż urośnie,,i te rogaliki właśnie są robione w ekspresowym tempie...wystarczy zagnieść ciasto i już można formować rogaliki i od razu piec..

2 szkl.
mąki1/2 szkl. gęstej kwaśnej
śmietany4 dkg świeżych
drożdży1/2 kostki
margaryny1 płaska łyżeczka
cukr unadzienie:
dżem,
owoce,
krem czekoladowy itp.Do
śmietany wkruszyć
drożdże, dodać
cukier i wymieszać na jednolitą masę.
Mąkę przesiać,dodać
śmietanę z
drożdżami i
margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując
mąką.Koło pokroić na 8 części,kłaść nadzienie i zwijać rogaliki i układać na blaszce .Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec około 15-17 minut do zrumienienia.Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować.