Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszne, proste rogaliki, do których nie wykorzystujemy jaj. Są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. W środek możemy włożyć co tylko chcemy no.
jabłka,
ser twarogowy,
marmoladę,
dżem itp. Moje rogaliki może nie są piękne (wycinane na szybko), ale nie o wygląd przecież chodzi, ale o smak. Spróbujcie, a pokochacie je :)
Co potrzebujemy:3 szklanki
mąki1 kostka
margaryny1 szklanka
śmietany ukwaszonej 12% lub 18%ok 20 g
drożdży1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski,
drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach
mleka lub wrzucamy bezpośrednio pokruszone. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk, dodajemy jeszcze troszkę
mąki. Rozwałkowujemy i wycinamy rogaliki (w moim przypadku kwadraty ;p). Do środka wkładamy co tylko chcemy. Pieczemy w 180 stopniach, przez około 25 minut, aż do zrumienienia.2. Ciasto nie jest słodkie, więc na końcu możemy polukrować rogaliki.SMACZNEGO