Wykonanie
Jakiś czas temu dzięki uprzejmości Durszlaka dostałam
galaretki Winiary..miałam w zanadrzu kilka pomysłów na jej wykorzystanie, ale jakoś brak czasu i weny nie pozwolił mi na ich wykorzystanie w taki sposób jaki chciałabym..ale jeszcze
galaretki zostały ..więc jeszcze coś na pewno zrobię..a teraz zapraszam na lekki deser na lekko słonym spodzie..z
krakersów..Radzę albo zmniejszyć trochę proporcje albo zrobić to w większej blaszce..moja tortownica okazała się ciut za mała..i zabrakło miejsca na ostatnią
galaretkę..zastygniętą już
galaretkę rozdrobniłam widelcem i wyłożyłam na piankę..

2 łyżki
masła1 paczka
krakersów2 litry
mleka4
galaretki WINIARY o smaku Blue
Curacao, Mojito, Piña Colada, Pink Margarita50 g
żelatyny3 łyżki
cukrucukier waniliowyowoce [ u mnie mrożone
maliny]
Krakersy pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym
masłem, wyłożyć na spód tortownicy.Odstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić ,każdą osobno w 1 szkl,wrzątku.Wylać na talerze i odstawić do stężenia, następnie 3
galaretki kroimy w kostkę.Trochę
mleka odlać do rozpuszczenia
żelatyny, a resztę zagotować z
cukrami.
Żelatynę rozpuścić w
mleku i wlać do zagotowanego i lekko ostudzonego
mleka.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie wymieszać z pokrojonymi
galaretkami ,
owocami i wlać do tortownicy wyłożonej pokruszonymi
krakersami . Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, polać ostatnią teżęjącą
galaretką i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.


