Wykonanie

Taką zupę szczerze mówiąc robiłam po raz pierwszy..nigdy wcześniej do zupy ogórkowej nie dodawałam ani
ryżu ani
pieczarek..w oryginale są
ogórki konserwowe, ale ja dałam kwaszone. Do tej zupy użyłam
ryżu Sonko, a do obierania , szatkowania nóż obierak i szatkownicę. Z tego sprzętu jestem bardzo zadowolona..wystarczy zmienić tylko wkładkę ..i szatkujemy, tarkujemy..6 szklanek rosołu z kostki1/2 szkl.
ryżu białego Sonko4 duże
ziemniaki25 dkg
pieczarek20 dkg
konserwowych ogórków [ dałam kwaszone]l
cebula1~2 łyżki
margarynygarść posiekanej
zieleninysól,
pieprzgałka muszkatołowaZagotować rosół, wrzucić umyty
ryż i gotować 15 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy, gotować do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Pieczarki poszatkować, dodać do
cebuli i dusić do miękkości na małym ogniu.
Ogórki pokroić w kostkę, dodać do
pieczarek i dusić 5 minut. Wymieszać z zupą i zagotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem obficie posypać posiekaną
zieleniną .


