Wykonanie

Dawno nie piekłam
chleba..a znalazłam ciekawą propozycję na blogu Eksperymenty kulinarne, przepis pochodzi z Owsiankowa. Aga-aa w tym miesiącu jest gospodynią Weekendowej Piekarni.1 szkl.
płatków owsianych (z czubkiem)1,5 szkl.
wody (do ugotowania
płatków)14g
suszonych drożdży (dwa małe opakowania) [dałam 28 g świeżych]1/2 szkl.
wody (do
drożdży)1/2 płaskiej łyżeczki
cukru pudru1/2 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
brązowego cukru1 płaska łyżeczka
soli3,5 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
mąki pszennej (dodatkowo)1/4 szkl.
płatków owsianych (do obtoczenia)Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy
wodą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż
płatki wypiją całą
wodę i zmiękną. Przekładamy
płatki do miski i odstawiamy, by przestygły.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dosypujemy
cukier puder i odstawiamy, by wyrosły.
Drożdże wlewamy do
płatków owsianych (ważne, by
płatki nie były już gorące, mogą być lekko ciepłe). Dodajemy
sól,
brązowy cukier, oraz
mleko i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki
mąki pszennej, wyrabiamy łyżką.Ciasto wykładamy na omączony blat i wyrabiamy około 5 minut, dodając pozostałą szklankę
mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do wysmarowanej
oliwą miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Formę ok. 15cmx28cm smarujemy
oliwą i wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto przebijamy i wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę, po czym dzielimy na dwie części. Pierwszą rozciągamy na prostokąt (długości mniej więcej formy do pieczenia) i rolujemy. Wkładamy do blaszki zagięciami na dół. Drugą część dzielimy na trzy kawałki, z każdego toczymy wałek i splatamy z nich warkocz.Na blat wysypujemy
płatki owsiane. Warkocz skrapiamy
wodą, odwracamy i przyciskamy lekko do
płatków. Odwracamy go
płatkami do góry i kładziemy na pozostałe ciasto, dociskamy, by ciasta się złączyły. Ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.Piekarnik nagrzewamy do ok. 180-200 stopni Celsjusza.
Chleb pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka), zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy, wyciągamy z blaszki i studzimy do reszty na kratce. Kroimy po minimum 30 minutach.