ßßß
Składniki:1 szklanka płatków owsianych (z czubkiem)półtorej szklanki wody (do ugotowania płatków)14g suszonych drożdży (dwa małe opakowania)1/2 szklanki wody (do drożdży)1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru1/2 szklanki ciepłego mleka1 łyżka brązowego cukru1 płaska łyżeczka soli3,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej (dodatkowo)1/4 szklanki płatków owsianych (do obtoczenia)Przygotowanie: Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną. Przekładamy płatki do miski i odstawiamy, by przestygły.Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dosypujemy cukier puder i odstawiamy, by wyrosły. Drożdże wlewamy do płatków owsianych (ważne, by płatki nie były już gorące, mogą być lekko ciepłe). Dodajemy sól, brązowy cukier, oraz mleko i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki mąki pszennej, wyrabiamy łyżką.Ciasto wykładamy na omączony blat i wyrabiamy około 5 minut, dodając pozostałą szklankę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Ciasto przebijamy i wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę- uformowalam okragly bochenek, ktory posypalam platkami owsianymi- przykrywamy sciereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.Piekarnik nagrzewamy do ok. 180-200 stopni Celsjusza. Chleb pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka), zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i studzimy do reszty na kratce. Kroimy po minimum 30 minutach.Źródło: Owsiankowo