Wykonanie
Kaczka to jedno z
mięs, które jest moim faworytem. Nigdy natomiast nie miałam okazji przyrządzać jej w domu i zawsze wybierałam się na jej konsumpcję do restauracji. Wiadomo sprawa nie należy do tanich… Jest to jednak jedna z pokus, których nigdy sobie nie odmówię.Będąc ostatnio na warsztatach z kuchni regionalnej poznałam przepis na kacze piersi, który swobodnie można przygotować samemu w domu.Pierś
kaczki została podana na
rukoli z przygotowanymi wcześniej gotowanymi
gruszkami i
orzechami laskowymi. Kto raz spróbuje to się zakocha… Mówię Wam!

Składniki:pierś
kaczkiwino czerwone 40ml
olej 10ml
cukier brązowy 10gziarno jałowca 1-2 szt rozkruszone
rozmaryn kilka listków
sólpieprz gruboziarnistyPierś marynujemy w powyższych składnikach minimum 2 dobry w chłodnym miejscu. Skórę nacinamy w romby.Przygotowanie
owoców i sosuSkładniki:
cukier brązowy 15gkilka
wiśnimąka ziemniaczanaorzechy laskowegruszkawino czerwonekora
cynamonuCukier brązowy lekko karmelizujemy, dodajemy
wiśnie i dusimy w sosie własnym około 15 minut. Zagęszczamy
mąką ziemniaczaną.
Gruszkę obieramy ze skóry i gotujemy na wolnym ogniu w
winie z
cukrem i
cynamonem aż do miękkości
gruszki. Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na noc).
Orzechy prażymy w piecu i obieramy z brązowej skórki. Następnie karmelizujemy
cukier i obtaczamy w nim
orzechy.Przygotowanie talerza:
Rukolę skrapiamy
oliwą z oliwek i lekko solimy.
Kaczkę smażymy po około 7-9 minut z każdej strony (w środku powinna zachować różowy kolor). Następnie kroimy ją na plastry. Układamy
gruszkę (pokrojoną na wachlarzyk) i
orzechy.