ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie piersi kaczki – marynowanie

Przygotowanie piersi kaczki – marynowanie

nazwa

Wykonanie

Kaczka to jedno z mięs, które jest moim faworytem. Nigdy natomiast nie miałam okazji przyrządzać jej w domu i zawsze wybierałam się na jej konsumpcję do restauracji. Wiadomo sprawa nie należy do tanich… Jest to jednak jedna z pokus, których nigdy sobie nie odmówię.
Będąc ostatnio na warsztatach z kuchni regionalnej poznałam przepis na kacze piersi, który swobodnie można przygotować samemu w domu.
Pierś kaczki została podana na rukoli z przygotowanymi wcześniej gotowanymi gruszkami i orzechami laskowymi. Kto raz spróbuje to się zakocha… Mówię Wam!
Składniki:
pierś kaczki
wino czerwone 40ml
olej 10ml
cukier brązowy 10g
ziarno jałowca 1-2 szt rozkruszone
rozmaryn kilka listków
sól
pieprz gruboziarnisty
Pierś marynujemy w powyższych składnikach minimum 2 dobry w chłodnym miejscu. Skórę nacinamy w romby.
Przygotowanie owoców i sosu
Składniki:
cukier brązowy 15g
kilka wiśni
mąka ziemniaczana
orzechy laskowe
gruszka
wino czerwone
kora cynamonu
Cukier brązowy lekko karmelizujemy, dodajemy wiśnie i dusimy w sosie własnym około 15 minut. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Gruszkę obieramy ze skóry i gotujemy na wolnym ogniu w winie z cukrem i cynamonem aż do miękkości gruszki. Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na noc).
Orzechy prażymy w piecu i obieramy z brązowej skórki. Następnie karmelizujemy cukier i obtaczamy w nim orzechy.
Przygotowanie talerza:
Rukolę skrapiamy oliwą z oliwek i lekko solimy. Kaczkę smażymy po około 7-9 minut z każdej strony (w środku powinna zachować różowy kolor). Następnie kroimy ją na plastry. Układamy gruszkę (pokrojoną na wachlarzyk) i orzechy.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/piers-kaczki-z-gotowana-gruszka