Wykonanie


Z założenia lubię potrawy szybkie, łatwe i tanie w przygotowaniu. Gdy zahaczają o tematykę fastfood to jeszcze lepiej. Dzisiaj pokażę Ci przepis na bardzo szybkie
skrzydełka kurczaka w marynacie słodko-ostrej. Idealne do frytek lub pieczonych ziemniaczków typu wedges.

Składniki:1kg skrzydełek z
kurczaka – umytych i osuszonych, pozbawionych 3 części tzw. lotek2-3 łyżki
miodusok z połówki
cytryny1
papryczka chilli – posiekana bez pestek (można również użyć łyżeczki
płatków chilli)pół łyżeczki czerwonej
słodkiej paprykiSól i
czarny pieprz do smakuPrzygotowane skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub woreczka do
pieczenia mięsa (rękawa do pieczenia).Doprawiamy
solą oraz
pieprzem.
Miód mieszamy z
sokiem z cytryny,
papryką oraz
chilli. Tak przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka. Całość mieszamy i jeżeli używaliśmy woreczka zamykamy go szczelnie (naczynie żaroodporne przykrywamy). Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Ostatnie 10 minut bez przykrycia (rozrywamy woreczek).Już jutro zapraszam na przepis na pyszną, szybką i zaskakującą wytrawną tartę wegetariańską.