ßßß

Z założenia lubię potrawy szybkie, łatwe i tanie w przygotowaniu. Gdy zahaczają o tematykę fastfood to jeszcze lepiej. Dzisiaj pokażę Ci przepis na bardzo szybkie skrzydełka kurczaka w marynacie słodko-ostrej. Idealne do frytek lub pieczonych ziemniaczków typu wedges.
Składniki:1kg skrzydełek z kurczaka – umytych i osuszonych, pozbawionych 3 części tzw. lotek2-3 łyżki miodusok z połówki cytryny1 papryczka chilli – posiekana bez pestek (można również użyć łyżeczki płatków chilli)pół łyżeczki czerwonej słodkiej paprykiSól i czarny pieprz do smakuPrzygotowane skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub woreczka do pieczenia mięsa (rękawa do pieczenia).Doprawiamy solą oraz pieprzem. Miód mieszamy z sokiem z cytryny, papryką oraz chilli. Tak przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka. Całość mieszamy i jeżeli używaliśmy woreczka zamykamy go szczelnie (naczynie żaroodporne przykrywamy). Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Ostatnie 10 minut bez przykrycia (rozrywamy woreczek).Już jutro zapraszam na przepis na pyszną, szybką i zaskakującą wytrawną tartę wegetariańską.