Wykonanie

Po kopytkach i babce ziemniaczanej przyszła
pora na kluski śląskie. W
sieci krąży wiele przepisów na ten prosty, obiadowy dodatek. Jedni dodają
jajka, inni używają różnych rodzai mąk (kombinacje pszennej i ziemniaczanej w
dziwnych proporcjach), jeszcze inni kombinują z doprawianiem i dodawaniem
sody… Cóż… ja kombinować nie zamierzam i podam najprostszy na świecie przepis. Składa się on tylko z dwóch składników – ugotowanych
ziemniaków oraz
mąki ziemniaczanej.

Składniki:ugotowane
ziemniaki – najlepiej w mundurkach, następnie obrane i przeciśnięte przez praskę (lub zmielone w maszynce do
mięsa)
mąka ziemniaczanaZiemniaki przekładamy do miski i ugniatamy od góry. Dzielimy całość na 4 części a następnie następnie jedną ćwiartkę odkładamy na bok. W to miejsce nasypujemy
mąkę ziemniaczaną (objętościowo równą wyjętej części
ziemniaków). Dodajemy pozostałe
ziemniaki i dokładnie wyrabiamy na gładką masę.Formujemy małe kulki (wielkości
orzecha włoskiego). Po środku kciukiem robimy dziurkę.Wrzucamy na wrzątek (posolony) i gotujemy mniej więcej przez 10 minut od wypłynięcia.Celowo w przepisie podałam proporcje a nie gotowe ilości. Każdy inaczej odmierzy
ziemniaki. Jeden zważy surowe, inny ugotowane a jeszcze inny te zmielone. Nie da się również dokładnie zmierzyć ilości potrzebnej
mąki. Dlatego metoda „na oko” w tym przypadku sprawdza się idealnie!