Wykonanie
Nie jest łatwo znaleźć kuchnię indyjską na
mieście. Ale taką prawdziwą. Nawet w stolicy nie ma wiele takich miejsc. Jednym z nich jest odwiedzona przeze mnie ostatnio restauracja Ganesh na warszawskiej woli.Restauracja znajduje się obecnie w niezbyt ciekawej okolicy. Przez pobliską budowę drugiej linii metra wiele okolicznych ulic jest zamkniętych. Powoduje to nie tylko problemy z dojazdem ale również z parkowaniem. Miejsc jest naprawdę niewiele a znalezienie bezpłatnego to właściwie cud. Z samym znalezieniem restauracji nie ma problemu.
Mieści się ona na parterze w pasażu obok hotelu Hilton.
Zdjęcie Michał Tomza – źródło Google maps/PicasaRestauracja jest mała. Znajduje się w niej zaledwie 6 stolików. Jest więc idealna dla ludzi lubiących raczej kameralnie i w ciszy zjeść. Nie słychać gwaru ani z ulicy, ani z pasażu. Muzyka w samym lokalu również jest stonowana. Ma to dla mnie ogromne znaczenie. Będąc w niektórych miejscach mam wrażenie, że jem na środku jakiejś ruchliwej ulicy lub w dyskotece.
Przed restauracją (na patio?) znajduje się kilka stolików przy których spokojnie można wypić
kawę czy
piwo (również indyjskie w cenie około 11zł).Zamówiłam 3 dania główne.
Murgh Tikka
Masala – Kawałki
kurczaka grillowane w piecu podawane w sosie
Masala (34zł)
Mutton Korma –
Baranina z
migdałami i
orzechami w łagodnym sosie
orzechowo-
śmietanowym (33zł)
Navratan Vegetable Korma – Warzywa z
serkiem indyjskim w łagodnym sosie (23zł)Oraz dodatek
chleba Naan (6zł)
Niemiłym zaskoczeniem był fakt, że restauracja nie posiada pieca Tandoori.
Chlebki były wypiekane w zwykłym piecu. Dania natomiast smażone na zwykłej patelni i kuchence indukcyjnej. Wszystko jednak kucharz robił na moich oczach i miałam pewność, że nie są to odgrzewane, gotowe dania.Spośród zamówionych dań najbardziej smakowała mi
baranina. Nigdy w życiu nie
jadłam lepszej. Ze względu na to danie właśnie, zamierzam wrócić do Ganesh. Zdecydowaną porażką było danie wegetariańskie. Być może dlatego, że nie jestem fanką
serków o konsystencji
tofu. Nie mam żadnych zastrzeżeń do formy podania dań a obsługa była fantastyczna.Jest to zdecydowanie miejsce na spokojny lunch w trakcie pracy w tygodniu. Podczas wizyty towarzyszyła mi córka, która określiła Murgh Tikka
Masala jako pyszną zupę z
mięsem. Obie rekomendujemy więc to miejsce, szczególnie jeśli ktoś ma to miejsce „po drodze”.
Restauracja GaneshGaleria Platinum Towersul. Grzybowska 61 lok.400-844 WarszawaGodziny otwarcia: 11 . 00-22 . 00Zaproszenie dzięki portalowi Uroda i zdrowie .