Wykonanie

Galette to specyficzny rodzaj ciasta. Jest to rodzaj tarty jednak do jego przygotowania nie potrzeba używać żadnej formy. Wydawać by się mogło, że jest ono proste a jego wygląd nawet niedbały będzie swego rodzaju etykietką
home made.



Składniki na spód:225g
mąki pszennej krupczatki30g
cukru pudruszczypta
soli125g
masła 82% tłuszczu
mlecznego1
jajkoWszystkie składniki włożyłam do misy i wyrobiłam gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i włożyłam na 30 minut do lodówki.Po tym czasie na papierze do pieczenia wałkuję ciasto. Staram się aby rozwałkować okrągły placek o grubości około 0 , 5 cm.
Owoce:4 łyżki
brązowego cukru500g
śliwek pokrojonych na połówki i pozbawionych pestki2 łyżki
amaretto2 łyżki
migdałówNa patelni rozpuszczam
cukier (uwaga, żeby nie przypalić). Od momentu gdy zacznie się kandyzować nie mieszamy go żadnym sztućcem ani
łopatką. Wrzucam na patelnię
śliwki (środkiem do dołu) i chwilę smażę.Dodaję
likier i odparowuję płyn. Gdy
śliwki puszczą sok trzeba go odlać. Posypuję
migdałami. Wykładam na rozwałkowane wcześniej ciasto zostawiając po 2 cm od brzegu. Zawijam brzegi do środka robiąc lekkie falbanki.Piekę na złoty kolor w piekarniki nagrzanym do temperatury 200 stopni.