ßßß
Galette to specyficzny rodzaj ciasta. Jest to rodzaj tarty jednak do jego przygotowania nie potrzeba używać żadnej formy. Wydawać by się mogło, że jest ono proste a jego wygląd nawet niedbały będzie swego rodzaju etykietką home made.

Składniki na spód:225g mąki pszennej krupczatki30g cukru pudruszczypta soli125g masła 82% tłuszczu mlecznego1 jajkoWszystkie składniki włożyłam do misy i wyrobiłam gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i włożyłam na 30 minut do lodówki.Po tym czasie na papierze do pieczenia wałkuję ciasto. Staram się aby rozwałkować okrągły placek o grubości około 0 , 5 cm.Owoce:4 łyżki brązowego cukru500g śliwek pokrojonych na połówki i pozbawionych pestki2 łyżki amaretto2 łyżki migdałówNa patelni rozpuszczam cukier (uwaga, żeby nie przypalić). Od momentu gdy zacznie się kandyzować nie mieszamy go żadnym sztućcem ani łopatką. Wrzucam na patelnię śliwki (środkiem do dołu) i chwilę smażę.Dodaję likier i odparowuję płyn. Gdy śliwki puszczą sok trzeba go odlać. Posypuję migdałami. Wykładam na rozwałkowane wcześniej ciasto zostawiając po 2 cm od brzegu. Zawijam brzegi do środka robiąc lekkie falbanki.Piekę na złoty kolor w piekarniki nagrzanym do temperatury 200 stopni.