ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z masłem orzechowym

Kruche ciasteczka z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Nie zachwycam się smakiem masła orzechowego. Nie wyobrażam sobie jak takie w wersji crunchy można zjeść z pieczywem. Uwielbiam je zaś jako dodatek do ciast lub ciasteczek.
Pomysł wpadł mi przypadkiem. Chodziło za mną coś słodkiego a pogoda nie sprzyjała wyjściu do sklepu. Powstał więc przepis na pyszne ciasteczka z masłem orzechowym, które można przygotować w ledwie 30 minut. Masa nakładana jest łyżką do lodów co gwarantuje ich piękny kształt.
Z zewnątrz są kruche i twarde a w środku miękkie. Idealne!
Składniki:
duży słoik masła orzechowego (około 340g)
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru – ja użyłam białego ale można również użyć brązowego
50g masła
3 jajka
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
esencja waniliowa – można zastąpić cukrem wanilinowym lub migdałowym
Masło orzechowe, miękkie masło oraz cukier ucieramy aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą (dodajemy partiami). Na koniec dodajemy esencję (jeżeli zdecydowaliśmy się dodać cukier wanilinowy lub migdałowy dodajemy je na samym początku do masła).
Masa powinna być podobna do ciasta kruchego.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na wierzch w odstępach około 5-8cm nakładamy kulki przy pomocy łyżki do lodów. Z tych proporcji powinno wyjść około 28 ciasteczek.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu (lub 150 stopni z termoobiegiem) przez około 15 minut. Studzimy na kratce.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/ciasteczka-z-maslem-orzechowym