Wykonanie
Składniki4 porcjesos holenderki (pół porcji)4 muffiny angielskie lub
bułki lub tostów4 plasterki
szynki,
boczku lub
bekonu4 świeże
jajkaszczypioreksól i
pieprzPrzygotowaniePrzygotować muffiny angielskie lub
bułki oraz sos holenderki.Ugotować
jajka w koszulce : zagotować
wodę w garnku (ok. 10 cm) z dodatkiem 1 łyżki
octu i szczypty
soli, zrobić w niej wir (zamieszać łyżką).
Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Delikatnie wlać pierwsze
jajko do gotującej się
wody i gotować przez kilka minut aż całe
białko będzie ścięte,
żółtko pozostanie płynne. Powtórzyć z resztą
jajek.
Szynkę lub
boczek lub
bekon podsmażyć na patelni. Muffiny lub
bułki przekroić na pół, opiec w tosterze, na dolnej części położyć plasterek
szynki, na wierzchu położyć
jajko i polać sosem holenderkim. Posypać
szczypiorkiem, doprawić
solą i
pieprzem.