ßßß Cookit - przepis na Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
sos holenderki (pół porcji)
4 muffiny angielskie lub bułki lub tostów
4 plasterki szynki, boczku lub bekonu
4 świeże jajka
szczypiorek
sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotować muffiny angielskie lub bułki oraz sos holenderki.
Ugotować jajka w koszulce : zagotować wodę w garnku (ok. 10 cm) z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli, zrobić w niej wir (zamieszać łyżką). Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Delikatnie wlać pierwsze jajko do gotującej się wody i gotować przez kilka minut aż całe białko będzie ścięte, żółtko pozostanie płynne. Powtórzyć z resztą jajek.
Szynkę lub boczek lub bekon podsmażyć na patelni. Muffiny lub bułki przekroić na pół, opiec w tosterze, na dolnej części położyć plasterek szynki, na wierzchu położyć jajko i polać sosem holenderkim. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/jajka-po-benedyktynsku