ßßß
Bardzo lubię duet pieczarki – pory , dodaję go często do delikatnych mięs lub ryb. Gdy ostatnio zabierałam się za robienie zupy pieczarkowej, pomyślałam o tym, żeby spróbować właśnie takiego zestawienia.Zupa pieczarkowa z dodatkiem podduszonych na oliwie porów wyszła ciekawa i moim zdaniem zyskała na smaku.30 dkg pieczarekbiała i jasnozielona część średniego porabulion warzywny1/2 szklanki nieukwaszonej śmietany1/2 opakowania makaronu świderkikilka łyżek oliwyłyżeczka ziół prowansalskichświeżo zmielony pieprzNa patelni rozgrzałam oliwę i podsmażałam stopniowo rozłożone jedną warstwą pokrojone w paski pieczarki – takie są smaczniejsze a zapamiętałam to z filmu Julia &Julie. Podsmażone pieczarki wrzucałam do garnka z gotującym się bulionem warzywnym. Można zastosować zwykły bulion, ja robiłam warzywny ze względu na moje córki niejedzące mięsa.Dodając troszkę oliwy, podsmażyłam pokrojone w półplasterki pory i poddusiłam je pod przykryciem, żeby trochę zmiękły. Wrzuciłam je do gotującej się zupy i gotowałam jakieś 20 minut pod przykryciem , aby zupa przeszła swoimi smakami. Na koniec doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi – tak mi podpasowały do porów.Po odlaniu porcji dla Weganki, dodałam nieukwaszoną śmietanę i już nie gotowałam. Podałam zupę z przyrządzonym według przepisu makaronem świderki.Intuicja mnie nie zawiodła – zupa pieczarkowa z porami okazała się bardzo smaczna, wszyscy ją chwalili i na pewno jeszcze nieraz taką zrobię .Smacznego !