ßßß
Wrześniowa weekendowa Cukiernia przyniosła sympatyczny przepis na bawarski placek ze śliwkami, autorstwa Carmelliny– 20 g świeżych drożdży– 200 ml letniego mleka– 400 g mąki– szczypta soli– 1 jajko– 100 g cukru + 1 łyżka– 75 g roztopionego masła– 1 , 25 kg węgierek– 50 g posiekanych migdałów ( u mnie wiórki kokosowe)– 1/2 łyżeczki cynamonuDrożdże wraz z łyżką cukru rozrobiłam, dolałam trochę ciepłego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. Do miski z mąką wlałam wyrośnięty rozczyn, dodałam jajko i cukier , resztę mleka i stopione masło. Wyrobiłam, aż zaczęło odstawać od brzegów miski. Postawiłam do wyrośnięcia na pół godziny.Wyrośnięte ciasto podsypałam jeszcze niewielką ilością mąki, rozwałkowałam i przełożyłam na blachę. Poukładałam na nim śliwki, poypałam wiórkami kokosowymi i piekłam w temperaturze 200 C około pół godziny.Ciepłe ciasto posypałam cukrem z cynamonem.Bawarski placek drożdżowy ze śliwkami smakował nam bardzo w jesienny weekend. Smacznego !