Wykonanie
Ostatnio kilka osób obchodziło rocznice istnienia swojego bloga, a ja ten fakt przeoczyłam. No, może niezupełnie, ale o tym później. Kilka dni temu, zaglądając do statystyk mojego bloga, zauważyłam, że liczba dni jego działalności zbliza się do 500! Postanowiłam więc to uczcić.Po obejrzeniu szczegółów technicznych zauważyłam, że dokładnie w rocznicę mojego bloga wznowiłam intensywnie moją aktywność, co zaowocowało wejściem na Durszlak i udziałem w akcjach kulinarnych a nawet poprowadzeniem jednej. Dlatego zdecydowałam, że zmienię nazwę bloga na ” Grażyna gotuje”, bo dania z kuchenki mikrofalowej goszczą u mnie ostatnio rzadko. Nie znaczy to, że nie będzie ich wcale. O kuchence wspominam też przy okazjach jej wykorzystywania np. do podgrzewania i topienia różnych składników moich potraw. Poza tym wiem, że sporo osób szuka przepisów na dania gotowane w mikrofali a w googlach, gdy sie wpisze: przepisy do kuchenki mikrofalowej, mój blog jest całkiem wysoko…Blogowanie z Durszlakiem jest dla mnie źródłem wielkiej przyjemności. Poznałam wiele sympatycznych osób i
śledzę nie tylko ich osiągnięcia kulinarne, wydaje mi się, że trochę ich poznałam i polubiłam…A z okazji jubileuszu -bo dziś właśnie 500 dni – pyszne zastosowanie
winogron, czyli mini- szaszłyczki z warzywami i nie tylko:Na szaszłyczek nadziany na wykałaczkę:plaster
ogórkakawałek
pomidorakosteczka
mozzarellipasek
szynkikulka
winogronOliwa z
bazylią,
miętą i
pieprzem ziołowymPlasterki
ogórka, kawałki
pomidorów i
mozzarelli moczymy w
oliwie z
ziołami około 10 minut.
Szynkę kroimy w paseczki i składamy na pół. Nadziewamy na wykałaczki
ogórek,
pomidor,
ser,
szynkę i na końcu
winogrono. To doskonała przystawka a nam bardzo smakowała z polentą, ugotowaną, pokrojona w plastry i podsmażoną na patelni. Smacznego!