Wykonanie




W maju kwitnie czarny bez i akacja, jeśli te kwiaty ususzymy, będziemy
mieli zdrowe i smaczne
herbatki na zimę. Zalety tej z czarnego bzu prezentowałam już tutaj , akacjowa może nie ma tyle walorów zdrowotnych, jednak jest bardzo smaczna, zwłaszcza posłodzona
miodem i z
sokiem z
pomarańczy lub
cytryny. Można pić ją i na ciepło i na zimno.Dodatkowo ususzyłam jeszcze liście
malin i pokrzywy. Ta pierwsza
herbatka jest bogata w wapń i witaminę C, druga wzmacnia włosy i paznokcie, można ja też wykorzystywać jako płukankę do włosów. Jest też często składnikiem herbatek odchudzających , wspomagających przemianę materii.Liście
malin powinno się suszyć, zanim zawiążą się kwiaty i
owoce, więc to już najwyższa
pora. Pokrzywy im młodsze, tym lepiej, majowe maja najwięcej witamin.

Na zdjęciu powyżej
zioła przed suszeniem, u góry już podsuszone.
Herbatki parzymy jak zwykle
zioła – po łyżeczce na szklankę
wody. Ja zaparzam je w większej ilości w dzbanku. Ostatnio robiłam mieszaną – z kwiatów akacji i liści
malin, miała ciekawy smak.A podczas upałów zrobiłam
wywar z kwiatów akacji na zimno, z
brązowym cukrem i
sokiem z
pomarańczy.2 czubate łyżki kwiatów akacji5 szklanek
wodysok z
pomarańczy2 łyżki
brązowego cukruKwiaty akacji zalewamy szklanką wrzątku i przykrywamy na 5-10 minut. Przecedzamy, słodzimy, uzupełniamy zimną przegotowaną lub
mineralna wodą, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy. Możemy dodać kostki
lodu dla ochłody. Pysznie smakuje i orzeźwia.Smacznego !