ßßß
Sałatkę na bazie konserwowego selera z ananasem i orzechami robię zawsze tradycyjnie na sylwestra. W tym roku wzbogaciłam ją o kukurydzę z puszki i było to dobre posunięcie – dodała jej nutki słodyczy i chrupkości. Całość , po doprawieniu imbirem wyszła bardzo smaczna i cieszyła się powodzeniem.słoik konserwowego seleraKilka plastrów ananasa z puszkiduże jabłkopół puszki kukurydzykilka orzechów włoskichszczypta imbirupieprz świeżo zmielonyok. 1/2 szklanki majonezuSeler i kukurydzę odsączamy dokładnie, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i starte na grubej tarce jabłko. Możemy dodać odrobinę soli, ale nie jest to konieczne. Przyprawiamy szczyptą imbiru i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, mieszamy z majonezem i posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.Smaki są zharmonizowane, jabłko dodaje świeżości, kukurydza i orzechy chrupią, pieprz nadaje pikanterii. Pasuje do łagodnych w smaku wędlin ( miałam peklowaną pierś kurczaka) a i sama w sobie jest pyszna.Poniżej na zdjęciu w sztucznym świetle- wyszła mi żółta. Kiedyś spotkałam się z określeniem- żółta sałatka, może była z podobnych składników ? Jak zwał, tak zwał, smakuje wyśmienicie.Smacznego !