Wykonanie
Sałatkę na bazie konserwowego
selera z
ananasem i
orzechami robię zawsze tradycyjnie na sylwestra. W tym roku wzbogaciłam ją o
kukurydzę z puszki i było to dobre posunięcie – dodała jej nutki
słodyczy i chrupkości. Całość , po doprawieniu
imbirem wyszła bardzo smaczna i cieszyła się powodzeniem.słoik konserwowego
seleraKilka plastrów
ananasa z puszkiduże
jabłkopół puszki
kukurydzykilka
orzechów włoskichszczypta
imbirupieprz świeżo zmielonyok. 1/2 szklanki
majonezuSeler i
kukurydzę odsączamy dokładnie, dodajemy pokrojonego w kostkę
ananasa i starte na grubej tarce
jabłko. Możemy dodać odrobinę
soli, ale nie jest to konieczne. Przyprawiamy szczyptą
imbiru i sporą ilością świeżo zmielonego
pieprzu, mieszamy z
majonezem i posypujemy grubo posiekanymi
orzechami włoskimi.Smaki są zharmonizowane,
jabłko dodaje świeżości,
kukurydza i
orzechy chrupią,
pieprz nadaje pikanterii. Pasuje do łagodnych w smaku
wędlin ( miałam peklowaną
pierś kurczaka) a i sama w sobie jest pyszna.Poniżej na zdjęciu w sztucznym świetle- wyszła mi żółta. Kiedyś spotkałam się z określeniem- żółta
sałatka, może była z podobnych składników ? Jak zwał, tak zwał, smakuje wyśmienicie.Smacznego !