Wykonanie
To bardzo prosta i smaczna
sałatka, która zimą pozwoli nam wspomnieć lato po otwarciu słoiczka. Przepis pochodzi z moich rodzinnych zasobów – w mojej rodzinie robi się dużo
przetworów na zimę i wymieniamy się przepisami.
Pomidory z zielonymi
ogórkami należy łączyć przy pomocy
koperku, bo on zapobiega niszczeniu witamin w pomidorach przez
ogórki.kilogram
ogórkówkilogram
pomidorów2
cebulesporo posiekanego
koperkuzimna przegotowana
wodasól,
pieprz zwykły i
ziołowypo łyżeczce
oleju na słoik
Ogórki obieramy, kroimy w plastry, solimy do smaku i przesypujemy posiekanym
koperkiem. Jak puszczą
wodę, to ją odlewamy. Dodajemy
pieprz ziołowy.
Pomidory kroimy w plastry, podobnie
cebule. Solimy i
pieprzymy do smaku. Do słoików wkładamy najpierw
ogórki z
koperkiem, do połowy a na wierzch dajemy
pomidory, przekładając je plastrami
cebuli. Zalewamy zimną przegotowaną
wodą prawie do pełna i wlewamy po łyżeczce
oleju na słoiczek.Pasteryzujemy 15 minut w garnku z
wodą do 3/4 wysokości słoików. Zostawiamy w przykrytym garnku do wystudzenia, wtedy mają ładniejszy kolor i aromat.Najprzyjemniejsze jest otwarcie zimą takiego słoiczka i …powąchanie zawartości – na prawdę pachną latem. I smakują też – smacznego !